Puunkorjuuta valtion metsissä kahdeksan koneen voimin
Metsäkoneyrittäjä Mikko Kallisen Scorpion Giant tekee harvennushakkuuta valtion metsässä Suomussalmella. Ensiharvennus alueella on tehty ehkä 15 vuotta sitten ja nyt on toisen harvennuksen vuoro. Näin pohjoisessa metsä jätetään hieman harvemmaksi kuin Kallisen kotikonnuilla Pohjois-Karjalassa. Urakka on kaukana kotoa, mutta muuten mieleinen, sillä metsäpohja on melko tasainen, kivetön ja puskaton, metsäautotiet ovat erinomaisessa kunnossa ja alue on mielekkään kokoinen, eli hakattavaa riittää harvesterille ja ajokoneelle elokuulta marraskuulle.
“Yleensä Metsähallitus on suoraan asiakas, mutta täällä olen aliurakoitsijana. Leimikot tulevat näkyviin WoodForceen. Metsähallituksen kanssa on sovittu kuukausittainen tilausmäärä, joka pyritään toteuttamaan WoodForcessa näkyvillä leimikoilla. Koneyrittäjällä on aika paljon vapautta valita leimikot. Tässä systeemissä on paljon hyvää”, kertoo Kallinen.
Metsä Kallinen Oy:llä on Metsähallituksen kanssa kaksi sopimusta, joista toinen on määräaikainen ja toinen on voimassa toistaiseksi. Hintoja tarkistetaan indeksin mukaan.
“Koti ja pääpaikka on Polvijärvellä, lisäksi on halli Joensuussa. Yleensä toimimme Joensuun, Juuan, Kaavin, Heinäveden, Outokummun, Liperin, Tuusniemen ja Leppävirran seudulla. Tänne Suomussalmelle lähdin, kun oli vähän hiljaisempaa.”
Yritys nelinkertaistui viidessä vuodessa
Kallinen on kotoisin maatilalta ja oppi konetöihin jo nuorena. Traktorilla ja peräkärryllä haettiin puuta kotimetsistä omiksi tarpeiksi. Armeijan ja koulun jälkeen hän ajoi neljä vuotta metsäkoneita työntekijänä toisella yrittäjällä. Oman yrityksen hän perusti veljensä kanssa vuonna 2007, mutta veli ei ole enää mukana toiminnassa.
“Lähdin ihan tyhjästä. Vielä vuonna 2019 oli kaksi konetta: PONSSE Scorpion ja PONSSE Wisent. Nykyisin koneita on kahdeksan: harvestereina PONSSE Scorpion Giant, kaksi perus-Scorpionia ja John Deere 1270G sekä ajokoneina kolme PONSSE Buffaloa ja John Deere 1510G.”
Työntekijöitä on 15 yrittäjät mukaan luettuna. Kallinen omistaa yrityksestä 90 prosenttia ja Joni Karvinen 10 prosenttia. Karvinen tuli alunperin yritykseen töihin, mutta noheva nuori mies halusi myös osakkuuden yrityksestä. Myös Karvisen isä ja setä ovat töissä yrityksessä. Yksi mies ajaa käytännössä täysipäiväisesti lavettiautoa, jolla siirretään omia ja muidenkin metsäkoneita.
“Olen kasvattanut yritystä viime vuosina aika nopeasti, kun on ollut hyviä urakoita ja kuljettajia tarjolla. Kuljettajien kanssa on ollut vähän onneakin, sillä yleensä osaavia kuskeja ei ihan helposti löydy. Nytkin on yksi 17-vuotias opiskelija kasvamassa.”
“Eihän se kasvu kahdesta koneesta kahdeksaan viidessä vuodessa ole ihan helppoa ollut. Aika pitkää päivää sai välillä tehdä, että sai pääomaa kasaan. Mutta nyt jo vähän helpottaa. Ajan esimerkiksi täällä Suomussalmella tällä koneella itsekseen vain yhtä pitkää vuoroa. Muut koneet ovat yleensä kahdessa vuorossa Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa.”
Ukrainan sota lisäsi kysyntää
Kun puun tuonti Venäjältä loppui Ukrainan sodan myötä pari vuotta sitten, niin paikalliset hakkuut ovat lisääntyneet etenkin Itä-Suomessa. Kallisen yrityksellä hakkuista noin puolet on päätehakkuuta, 30 prosenttia harvennusta ja 20 prosenttia ensiharvennusta. Energiapuuta hän ei käytännössä korjaa lainkaan.
“Näkeehän sen, etteivät koivukasat kauan seiso tien varressa, kun siitä on pieni pula Venäjän tuonnin loputtua.”
Kallisella on kokemusta kaiken värisistä metsäkoneista. Hän pitää Ponssea turvallisena valintana, jolla on paras selvästi paras huolto.
“Ikinä eivät ole tarjonneet ei-oota Ponssen varaosista. Ottavat vaikka tarvittavat osat kokoonpanotehtaalta. Meillä on firman hallilla varaosakontti, johon osat tuodaan yön aikana, jos ne arkena tilaa. Myöskin Ponssen huolto on todella hyvä sekä Joensuun seudulla että täällä Suomussalmella.”
Yhdeksän vuoden kokemus Scorpioneista
Kallinen sai PONSSE Scorpionin käyttöönsä yhdeksän vuotta sitten yhtenä ensimmäisistä asiakkaista. Sen jälkeen kokemusta on kertynyt useista Scorpioneista ja nyt ajossa on ensimmäinen PONSSE Scorpion Giant. Toinen Giant on tilauksessa. Koneet menevät vaihtoon yleensä kahden-kolmen ikäisinä ja noin 8000–10 000 tuntia ajettuina.
“PONSSE Giant tuli kesä-heinäkuun vaihteessa ja nyt syyskuun puolivälissä sillä on ajettu 725 tuntia. Tässä on kaksipiirihydrauliikan ansiosta enemmän voimaa ajossa ja nosturissa kuin perus-Scorpionissa. Etenkin järeällä puulla saa tehtyä enemmän kuutioita kuin perus-Scorpionilla. Tässä on H7-koura, mutta uuteen tulee H6.”
Kallisen koneissa on ohjaamojousitukset, lisätyövaloja ja valot konepeiton alla sekä jääkaappi ja uuni, jolla voi lämmittää ruokaa.
“Leipäkiintiö tuli täyteen jo vuosia sitten,” naurahtaa Kallinen.
Ketjut ovat vaihtuneet Pewag-teloihin kaikissa koneissa. Koneissa on Black Bruinin rotaattorit, joihin Kallinen tutustui alunperin Ponsse-myyjän suosituksesta.