Käytetyt metsäkoneet antavat mielenrauhaa Putaan Mottimestareiden yrittäjälle
Putaan Mottimestarit Oy:n yrittäjällä Pasi Mikkosella on poikkeuksellinen strategia yhtiön omistamien 27 metsäkoneen kanssa. Yritys ostaa kaikki metsäkoneensa noin 10 000 tuntia ajettuina ja neljä-viisi vuotta vanhoina. Koneilla ajetaan yhdessä vuorossa, kunnes ne myydään noin 20 000 tunnin ikäisinä.
– 10 000 tuntia ajettu harvesteri maksaa noin puolet uuden hinnasta. Nukun yöni aika paljon rauhallisemmin, kun kalustossa on kiinni puolet vähemmän rahaa kuin uusissa koneissa, tiivistää Mikkonen.
– Ehkä tärkein tekijä on kuitenkin se, että vanhemmilla koneilla riittää, kun niillä ajetaan yhdessä vuorossa. Kuljettajat tykkäävät, kun heillä on omat nimikkokoneet, tehdään vain päivävuoroa ja kone löytyy aamulla samassa kunnossa sekä samasta paikasta kuin mihin sen on illalla jättänyt. Koneenkuljettajat viihtyvät meillä hyvin. Viime vuonna yksi kuljettaja jäi eläkkeelle 51 vuoden työuran jälkeen.
Käytetyt koneet vaativat tietenkin enemmän kunnossapitoa ja korjaamista kuin uudemmat. Kun uusilla koneilla operoivalla yhtiöllä olisi suuremmat rahoituskulut, niin Mottimestareilla on vastaavasti isommat korjauskulut. Korjauskuluja hillitsee se, että yhtiöllä on itsellään vahvaa korjausosaamista, useita lavettiautoja ja hyvät korjaamotilat. Pitkästä osaamisesta kertoo sekin, että Pasin isä rakennutti omalla pajalla kaksi hakkuukonetta 1980-luvulla Kockumsin ajokoneesta, nosturista ja Lako-kourasta. Vuonna 1991 yritykseen hankittiinkin ensimmäinen kelta-vihreä Ponssen harvesteri ja pian sen jälkeen lisää harmaita Ponsseja.
Koneiden kestävyys on kolminkertaistunut
Mikkonen arvioi, että metsäkoneiden elinikä on kolminkertaistunut 1980-luvulta alkaen. Yhtiöllä on esimerkiksi ollut käytössä pari PONSSE Elkiä, joilla on ajettu yli 30 000 tuntia eikä niiden moottoreita ole avattu kertaakaan. Etenkin voimansiirtojen, moottoreiden ja hydrauliikan kestävyys on vähintään triplaantunut, toisaalta sähkövikoja on enemmän kuin aikoinaan.
– Ajokoneilla voi ajaa vähän pidempään kuin hakkuukoneilla, koska ne ovat yksinkertaisempia. Hakkuukoneisiin taas vaihdetaan yleensä hakkuupää 10 000–20 000 tunnin välissä, kun kone on meillä käytössä.
– Vikoja tämän ikäisiin koneisiin tietysti välillä tulee. Jos on esimerkiksi 20 konetta ja kuukaudessa 20 työpäivää ja koneisiin tulee yksi vika kuukaudessa, niin keskimäärin joka päivä on jossain koneessa vika. Ennen oli enemmän tuhannen euron vikoja, nykyisin on enemmän viiden euron vikoja, eli pieniä anturi‑, sähkö- yms. vikoja. Toisaalta jos meillä kone seisoo vuorokauden, niin siinä menetetään vain yksi vuoro. Uudella koneella menetettäisiin kolme vuoroa.
Mikkonen kehuu Ponssen huoltoa, huoltoneuvontaa ja tehdaskunnostettuja osia. Mottimestareilla on myös vihreitä ja punaisia koneita, joten vertailupohjaa löytyy.
– Esimerkiksi viisi vuotta vanhan Ponssen harvesterin voi helposti päivittää tietojärjestelmien osalta nykyaikaan. Ponsselta on myös saanut todella hyvin opastusta koneiden omatoimiseen korjaamiseen eikä vain sanota, että vie kone merkkihuoltoon.
Mottimestareiden koneet ovat huoltosopimuksen piirissä ja isot huollot teetetään läheisessä PONSSE-merkkihuollossa. Käytössä särkyneet osat korjataan yleensä itse.
Kaksi konetta äestää metsäpohjia
Hakkuita Mottimestarit tekee lähinnä Metsä Groupille ja Haapajärven Sahalle. Lisäksi puuta korjataan esimerkiksi tuulipuistojen, tiehankkeiden ja rakennushankkeiden alta. Toimintasäde on noin sata kilometriä. Paikalliset metsänomistajat tuntevat firman ja usein jopa toivovat tiettyä koneenkuljettajaa omaan metsäänsä. Hakkuiden lisäksi tehdään metsän uudistusta äestämällä myös UPM:lle ja Metsänhoitoyhdistyksille
– Äestysten tekeminen useille eri metsäyhtiöille on aito win-win ‑tilanne. Tulee synergiaetua, kun voidaan ajaa eri metsäyhtiöiden viereiset palstat ketjuttamalla kaksi konetta ja yksi lavetti töihin.
Äestystä tehdään kahdella Ponssella, jotka on lyhennetty ja varusteltu pysyvästi äestykseen. Äestyskausi on männyn kylvöaika toukokuun alusta juhannukseen sekä lisäksi vähän aikaa syksyllä eli syyskylvönä. Uusia metsäkoneita ei kannattaisi varustella erikseen äestystyöhön, mutta 10-vuotiaita koneita on varaa seisottaa yhdeksän kuukautta vuodessa, kun äestyksiä ei ole. Äestys myös tasoittaa sesonkeja, koska sitä tehdään kelirikkoaikaan, kun hakkuilla on hiljaista. Yhtiö on tehnyt äestyksiä jo vuodesta 1976 alkaen. Äestyksen osuus on kuitenkin vain noin 10 prosenttia Mottimestareiden liikevaihdosta.
Myös sahausta ja lavetteja
Mikkonen on mukana myös muussa metsäalan yritystoiminnassa. Hänellä on vähemmistöosakkuus FM Timber ‑sahakonsernissa ja hän on toisena yrittäjänä Pihtiputaan Ajokonekorjaamo Oy:ssä. Pihtiputaan Ajokonkorjaamo huoltaa raskasta kalustoa ja rakentaa metsäkoneiden kuljetuslavetteja pääasiassa Volvon ja Scanian alustoille.
– 1988 tehtiin eka lavetti omaan käyttöön. Siitä homma on pikkuhiljaa kasvanut. Nykyisin valmistetaan noin 30–40 lavettia vuodessa Ajokoneen nimellä, kertoo Mikkonen
Lavetit menevät Suomeen ja Baltian maihin. Näissä maissa on samankaltainen lainsäädäntö, joka sallii vajaan kolmen metrin leveyden, 16 metrin pituuden kuorman kanssa ja 29,5 tonnin kantavuuden. Tällainen viisiakselinen siirtoauto riittää kaikille nykyisille metsäkoneille.