Pons­sen huol­toa­sen­ta­jia kan­sain­vä­li­sessä asen­ta­ja­vaih­dossa

Vuonna 2022 Ponsse haki huol­toa­sen­ta­jia Pons­sen sisäi­seen asen­ta­ja­vaih­toon. Vaihto-ohjel­maan haki ulko­maan komen­nuk­sesta kiin­nos­tu­neita pons­se­lai­sia ja muu­tama asen­taja on jo pääs­syt koke­maan, mil­laista työs­ken­tely on Pons­sen huol­loissa eri puo­lilla maa­il­maa.

Aja­tus huol­toa­sen­ta­jien vaihto-ohjel­masta syn­tyi jo ennen koro­na­vuo­sia, mutta var­si­nai­nen haku­pro­sessi aloi­tet­tiin vajaa pari vuotta sit­ten. Pit­kän täh­täi­men tavoit­teena ohjel­man avulla on saada koot­tua joukko asen­ta­jia, jotka voi­vat tar­peen vaa­tiessa antaa väliai­kaista lisä­ka­pa­si­teet­tia Pons­sen pai­kal­lis­ten huolto-orga­ni­saa­tioi­den tar­pei­siin. Ammat­ti­tai­toi­sille huol­toa­sen­ta­jille onkin maa­il­malla kysyn­tää.

Vaihto-ohjel­massa asen­ta­jien on mah­dol­lista läh­teä lyhem­mille ulko­maan komen­nuk­sille, vaih­to­jak­sot vaih­te­le­vat parista vii­kosta muu­ta­miin kuu­kausiin. Näin kyn­nys ulko­maan komen­nuk­selle läh­te­mi­seen on mata­lampi.

“Asen­ta­jil­lemme tar­jou­tuu mah­dol­li­suus tutus­tua eri­lai­siin kult­tuu­rei­hin ja olo­suh­tei­siin sekä jakaa omaa tieto-tai­toa pai­kal­li­siin orga­ni­saa­tioi­hin”, ker­too Tapio Mer­ta­nen, Pons­sen huol­to­pal­ve­lu­joh­taja.

“Komen­nuk­silta saatu posi­tii­vi­nen palaute vah­vis­taa omaa ammat­ti­lai­suutta ja arvos­tus omaa työtä koh­taan kas­vaa”, jat­kaa Mer­ta­nen.

Eri­lai­set työs­ken­tely-ympä­ris­töt ja kult­tuu­rit opet­ta­vat myös luo­vuutta. Koh­de­maassa työ­ka­lu­pa­kin sisältö ei vält­tä­mättä vas­taa­kaan oman tutun pakin sisäl­töä ja työs­ken­te­ly­olo­suh­teet maas­tossa voi­vat vaih­della pal­jon totu­tusta. Myös etäi­syy­det huol­to­kes­kus­ten ja huol­to­koh­tei­den välillä saat­ta­vat olla pidem­piä kuin Poh­jois­maissa.

“Mah­dol­li­suus ulko­mailla työs­ken­te­lyyn näyt­tää moti­voi­van asen­ta­jia ja aut­taa kehit­tä­mään ammat­ti­tai­toa. Edellä mai­nittu näkyy toi­vot­ta­vasti ajan mit­taan pidem­piai­kai­sina työ­suh­teina Pons­seen”, ker­too Mer­ta­nen.

Mah­dol­li­suus ulko­mailla työs­ken­te­lyyn näyt­tää moti­voi­van asen­ta­jia ja aut­taa kehit­tä­mään ammat­ti­tai­toa, toteaa Tapio Mer­ta­nen, Pons­sen huol­to­pal­ve­lu­joh­taja

Jyväs­ky­lästä Rans­kan kautta Irlan­tiin

Jyväs­ky­lä­läi­nen Juha Kahe­lin on aina ollut kiin­nos­tu­nut kokei­le­maan työs­ken­te­lyä ulko­mailla. Vaihto-ohjel­man myötä hän päätti tehdä haa­veesta totta ja pääsi nel­jäksi kuu­kau­deksi työ­vaih­toon Rans­kaan.

Juha sai sovit­tua työ­nan­ta­jan kanssa per­heel­li­selle sopi­van vaih­don.

“Alkuun per­heestä erossa ole­mi­nen ja reis­suun lähtö vähän jän­nitti, mutta kaikki sujui hyvin”, Juha ker­too. Hän työs­ken­teli Rans­kassa nel­jän vii­kon jak­soissa, käy­den välissä kaksi viik­koa kotona Jyväs­ky­lässä.

Mil­lai­sia koke­muk­sia sait komen­nuk­selta savot­ta­rep­puusi, ero­siko työ suo­ma­lai­sesta tavasta tehdä töitä?

“Parasta reis­sussa oli upeat mai­se­mat ja mah­dol­li­suus tutus­tua toi­seen kult­tuu­riin. Työ itses­sään on hyvin saman­laista”, toteaa Juha.

”Eri­tyi­sesti mie­leen jäi kät­te­le­mi­nen. Tava­tessa kaikki, niin asiak­kaat kuin työ­ka­ve­rit ter­veh­dit­tiin kätel­len”, Juha jat­kaa.

”Myös työ­aika vaati totut­te­lua. Tyk­kään aloit­taa työ­päi­väni kello 7, joten työ­aika kello 8–17.30, välissä 1,5–2 tun­nin ruo­ka­tauko poik­kesi omista rutii­neista.”

Opitko rans­kan kieltä?

“Pää­kie­lenä puhut­tiin englan­tia, mutta ter­veh­dyk­set ja kii­tok­set suju­vat rans­kaksi. Osa työ­ka­ve­reista puhui englan­tia ja välillä pär­jät­tiin ele­kie­lellä.”

Koke­muk­sesta innos­tu­neena Juha on läh­dössä syk­syllä uudelle, noin puo­len vuo­den komen­nuk­selle Irlan­tiin.

“Kan­nus­tan kaik­kia kiin­nos­tu­neita läh­te­mään vaih­toon! Koke­mus opet­taa pal­jon ja avar­taa näke­mään asioita uudesta näkö­kul­masta”, Juha roh­kai­see.

Vaihto-ohjelma rää­tä­löi­tiin per­heel­li­selle sopi­vaksi. – Juha Kahe­lin

Tot­tu­nut maa­il­man mat­kaaja

Ruot­sin Örns­kölds­vi­kin toi­mi­pis­teellä työs­ken­te­levä Den­nis Viberg on jo kon­kari maa­il­malla kier­tä­mi­sessä. Kipinä komen­nuk­sille syt­tyi, kun hänelle tar­jot­tiin mah­dol­li­suutta läh­teä Bra­si­li­aan ja Den­nis päätti ottaa haas­teen vas­taan.

”Ensim­mäi­sen vaih­don jäl­keen heräsi mie­len­kiinto nähdä maa­il­maa ja miten eri­lai­sia savo­tat eri maissa ovat”, ker­too Den­nis. Bra­si­lian vaih­to­jak­son jäl­keen hän onkin ennät­tä­nyt työs­ken­nellä Rans­kassa ja Irlan­nissa.

Mikä saa läh­te­mään uusille komen­nuk­sille?

”On mie­len­kiin­toista tutus­tua eri­lai­siin työ­kult­tuu­rei­hin ja kult­tuu­rei­hin ylei­sesti. Uusien ihmi­sien tapaa­mi­nen ja eri­lai­set tavat tehdä työtä opet­ta­vat pal­jon.”

Mitä eroja olet huo­man­nut eri maissa työs­ken­nel­les­säsi?

”Eroja on pal­jon niin työ­ta­voissa kuin kult­tuu­reissa yleensä, joten on vai­kea nos­taa mitään yksit­täistä asiaa esiin. Mutta yhteistä kai­kissa pai­koissa on ollut halu pitää asiak­kaat tyy­ty­väi­sinä aut­ta­malla heitä mah­dol­li­sim­man nopeasti ja par­haalla mah­dol­li­sella tavalla.”

”Suo­sit­te­len ehdot­to­masti läh­te­mään ulko­maille, jos haluat haas­taa itseäsi, tavata uusia ihmi­siä ja tutus­tua hei­dän kult­tuu­riinsa”, kan­nus­taa Den­nis suun­na­tes­saan jäl­leen kohti uutta, syk­syllä alka­vaa komen­nusta.

Yhteistä kaik­kialla on ollut halu aut­taa asia­kasta par­haalla mah­dol­li­sella tavalla. – Den­nis Viberg