FinnMETKOn yhteydessä kisattiin metsäkoneenkäytön SM-kilpailut
Suomen suurimpien työkonemessujen yhteydessä pidettiin perinteinen metsäoppilaitosten järjestämä metsäkoneenkäytön SM-kilpailu. Kilpailu käytiin aurinkoisessa säässä ja ajokoneena oli Ponssen suosittu kuormatraktori PONSSE Buffalo.
Metsäalan koulutusta järjestävät oppilaitokset vastaavat kilpailun järjestelyistä vuorotellen ja tällä kertaa vuorossa oli Ammattiopisto Gradia. Kilpailu oli avoin kaikille metsäalan ammattilaisille ja se käytiin kahdeksan kovatasoisen kilpailijan välillä. Kansainvälisen kilpailun tunnelmaa saatiin kahden ranskalaisen osallistujan myötä. Kilpailun tuomareina toimi metsäalan opettajat.
Kilpailu koostui kahdesta osasta. Karsintatehtävässä kilpailijoiden oli rakennettava torni erilaisista suorista ja vinoista puutavarakappaleista. Varsinaisessa kilpailutehtävässä kilpailijat keräsivät kahdella eri värillä merkattuja tukkeja taitoradalta pystypuita markkeeraavien keppien väleistä ja telineistä. Tehtävät tuli suorittaa mahdollisimman nopeasti ja ilman virheitä.
Tiukassa finaalissa luvialainen Juho Palomäki päihitti viime vuoden voittoa puolustaneen Teemu Honkalatvan. Palomäki suoritti finaalitehtävän ajassa 4.38.
”Sain tehtyä kilpailussa hyvän rutiinisuorituksen. Kilpailussahan on ajettava, niin kuin ajaisit metsässä, ” totesi Palomäki voiton varmistuttua. ”Olen työskennellyt metsäkoneilla 17-vuotiaasta saakka, joten kokemusta metsäkoneista on kertynyt viisi vuotta. Ja onhan erilaiset työkoneet tuttuja jo lapsuudesta.”
Palomäki työskentelee Metsäkoneyhtymä Teelmäki Oy:ssä ja ajaa työkseen niin kuormatraktoria kuin harvesteria. ”Mielenkiinto työhön säilyy paremmin ja saa vaihtelua, kun ajaa molemmilla koneilla,” kertoo Palomäki. ”Viihdyn työssäni hyvin ja aina on mahdollisuus kehittyä ja oppia uutta. Metsänhoidon kokonaisuuden hallitseminen ja erilaisten sidosryhmien vaateet tuovat työhön sopivasti haasteita, samoin koneiden ja tekniikan kehittyminen”. Kysymykseen mikä työssäsi on parasta, tulee vastaus nopeasti. ”Työaikojen joustavuus ja vapaat työajat, ehdottomasti.”
Kilpailua olivat seuraamassa Gradian koulutuspäällikkö Kirsi Salonen ja Ponssen vastuullisuusjohtaja Katja Paananen. Koulutuksessa korostuu tänä päivänä myös ympäristöosaaminen. ”Ympäristöasiat ovat iso osa metsäkoneenkuljettajan ammatillista koulutusta. Metsäalan perustutkinnon 1.1.2024 voimaan tulleissa tutkinnon perusteissa on uutena tutkinnon osana Kestävä metsän hoito ja hyödyntäminen, lisäksi muihinkin tutkinnon osiin on lisätty vastuullisuutta”, kertoo Salonen.
”Valmistuneet metsäkoneenkuljettajat työllistyvät hyvin, mutta haasteena on valmistuneiden kuljettajien pysyminen alalla muutaman vuoden työskentelyn jälkeen”, toteaa Salonen. Oppivelvollisuusiän pidentyminen poisti hakuprosessista soveltuvuuskokeen ja nykyisin koulutukseen haetaan todistuksen perusteella. Uudistettua soveltuvuuskoetta ollaan kuitenkin nyt testaamassa joissakin metsäalan oppilaitoksissa.”, kertoo Salonen.
Katja Paananen kertoo, että suomalainen metsäosaaminen ja ammattitaitoiset kuljettajat ovat maailmalla kysyttyjä. “Suomalainen kuljettajakoulutus hakee vertaistaan. Kansainvälisiltä toimijoilta kuulee usein, että myös vastavalmistuneiden suomalaiskuljettajien taitoihin voi aina luottaa”, kertoo Katja Paananen.
Sekä Salonen että Paananen painottivat, että kielitaito on alalla tarpeen. “Teknisesti taitavat opiskelijat eivät aina innostu kieltenopiskelusta, mutta ovet maailmalle kannattaa pitää auki kielitaidon avulla”, Salonen neuvoo.
Rekrytointimatkalla FinnMETKO-messuilla oli myös kanadalainen metsäyhtiö J.D. Irving. Yhtiön edustaja kertoi, että Suomen ja Kanadan välillä on nykyisin liikkuvuussopimus. Suomalaiset ja kanadalaiset 18 – 35 vuotiaat voivat sopimuksen mukaan jatkossa oleskella ja työskennellä enintään vuoden ajan toisessa maassa. Oleskeluluvat haetaan kohdemaan viranomaiselta. Suomessa on samankaltaiset sopimukset voimassa jo Australian, Uuden-Seelannin ja Japanin kanssa.