Finn­MET­KOn yhtey­dessä kisat­tiin met­sä­ko­neen­käy­tön SM-kil­pai­lut

Suo­men suu­rim­pien työ­ko­ne­mes­su­jen yhtey­dessä pidet­tiin perin­tei­nen met­sä­op­pi­lai­tos­ten jär­jes­tämä met­sä­ko­neen­käy­tön SM-kil­pailu. Kil­pailu käy­tiin aurin­koi­sessa säässä ja ajo­ko­neena oli  Pons­sen suo­sittu kuor­mat­rak­tori PONSSE Buf­falo.

Met­sä­alan kou­lu­tusta jär­jes­tä­vät oppi­lai­tok­set vas­taa­vat kil­pai­lun jär­jes­te­lyistä vuo­ro­tel­len ja tällä ker­taa vuo­rossa oli Ammat­tio­pisto Gra­dia. Kil­pailu oli avoin kai­kille met­sä­alan ammat­ti­lai­sille ja se käy­tiin kah­dek­san kova­ta­soi­sen kil­pai­li­jan välillä. Kan­sain­vä­li­sen kil­pai­lun tun­nel­maa saa­tiin kah­den rans­ka­lai­sen osal­lis­tu­jan myötä.  Kil­pai­lun tuo­ma­reina toimi met­sä­alan opet­ta­jat.

Kil­pailu koos­tui kah­desta osasta. Kar­sin­ta­teh­tä­vässä kil­pai­li­joi­den oli raken­net­tava torni eri­lai­sista suo­rista ja vinoista puu­ta­va­ra­kap­pa­leista. Var­si­nai­sessa kil­pai­lu­teh­tä­vässä kil­pai­li­jat kerä­si­vät kah­della eri värillä mer­kat­tuja tuk­keja tai­to­ra­dalta pys­ty­puita mark­kee­raa­vien kep­pien väleistä ja teli­neistä. Teh­tä­vät tuli suo­rit­taa mah­dol­li­sim­man nopeasti ja ilman vir­heitä.

Kil­pai­lu­teh­tä­vät vaa­ti­vat tek­nistä osaa­mista ja tark­kuutta.

Tiu­kassa finaa­lissa luvia­lai­nen Juho Palo­mäki päi­hitti viime vuo­den voit­toa puo­lus­ta­neen Teemu Hon­ka­lat­van. Palo­mäki suo­ritti finaa­li­teh­tä­vän ajassa 4.38.

Kuvassa vasem­malta: Teemu Hon­ka­latva, Juho Palo­mäki ja Tuo­mas Viti­kai­nen.
Pal­kin­not jakoi Pons­sen vas­tuul­li­suus­joh­taja Katja Paa­na­nen.

”Sain teh­tyä kil­pai­lussa hyvän rutii­ni­suo­ri­tuk­sen. Kil­pai­lus­sa­han on ajet­tava, niin kuin ajai­sit met­sässä, ” totesi Palo­mäki voi­ton var­mis­tut­tua.  ”Olen työs­ken­nel­lyt met­sä­ko­neilla 17-vuo­ti­aasta saakka, joten koke­musta met­sä­ko­neista on ker­ty­nyt viisi vuotta. Ja onhan eri­lai­set työ­ko­neet tut­tuja jo lap­suu­desta.”

Palo­mäki työs­ken­te­lee Met­sä­ko­neyh­tymä Teel­mäki Oy:ssä ja ajaa työk­seen niin kuor­mat­rak­to­ria kuin har­ves­te­ria.  ”Mie­len­kiinto työ­hön säi­lyy parem­min ja saa vaih­te­lua, kun ajaa molem­milla koneilla,” ker­too Palo­mäki. ”Viih­dyn työs­säni hyvin ja aina on mah­dol­li­suus kehit­tyä ja oppia uutta. Met­sän­hoi­don koko­nai­suu­den hal­lit­se­mi­nen ja eri­lais­ten sidos­ryh­mien vaa­teet tuo­vat työ­hön sopi­vasti haas­teita, samoin konei­den ja tek­nii­kan kehit­ty­mi­nen”. Kysy­myk­seen mikä työs­säsi on parasta, tulee vas­taus nopeasti. ”Työ­ai­ko­jen jous­ta­vuus ja vapaat työ­ajat, ehdot­to­masti.”

Juho Palo­mäki.

Kil­pai­lua oli­vat seu­raa­massa Gra­dian kou­lu­tus­pääl­likkö Kirsi Salo­nen ja Pons­sen vas­tuul­li­suus­joh­taja Katja Paa­na­nen. Kou­lu­tuk­sessa koros­tuu tänä päi­vänä myös ympä­ris­tö­osaa­mi­nen. ”Ympä­ris­tö­asiat ovat iso osa met­sä­ko­neen­kul­jet­ta­jan amma­til­lista kou­lu­tusta. Met­sä­alan perus­tut­kin­non 1.1.2024 voi­maan tul­leissa tut­kin­non perus­teissa on uutena tut­kin­non osana Kes­tävä met­sän hoito ja hyö­dyn­tä­mi­nen, lisäksi mui­hin­kin tut­kin­non osiin on lisätty vas­tuul­li­suutta”, ker­too Salo­nen.

”Val­mis­tu­neet met­sä­ko­neen­kul­jet­ta­jat työl­lis­ty­vät hyvin, mutta haas­teena on val­mis­tu­nei­den kul­jet­ta­jien pysy­mi­nen alalla muu­ta­man vuo­den työs­ken­te­lyn jäl­keen”, toteaa Salo­nen. Oppi­vel­vol­li­suusiän piden­ty­mi­nen poisti haku­pro­ses­sista sovel­tu­vuus­ko­keen ja nykyi­sin kou­lu­tuk­seen hae­taan todis­tuk­sen perus­teella. Uudis­tet­tua sovel­tu­vuus­koetta ollaan kui­ten­kin nyt tes­taa­massa jois­sa­kin met­sä­alan oppi­lai­tok­sissa.”, ker­too Salo­nen.

Katja Paa­na­nen ker­too, että suo­ma­lai­nen met­sä­osaa­mi­nen ja ammat­ti­tai­toi­set kul­jet­ta­jat ovat  maa­il­malla kysyt­tyjä.  “Suo­ma­lai­nen kul­jet­ta­ja­kou­lu­tus hakee ver­tais­taan. Kan­sain­vä­li­siltä toi­mi­joilta kuu­lee usein, että myös vas­ta­val­mis­tu­nei­den suo­ma­lais­kul­jet­ta­jien tai­toi­hin voi aina luot­taa”, ker­too Katja Paa­na­nen.

Sekä Salo­nen että Paa­na­nen  pai­not­ti­vat, että kie­li­taito on alalla tar­peen. “Tek­ni­sesti tai­ta­vat opis­ke­li­jat eivät aina innostu kiel­te­no­pis­ke­lusta, mutta ovet maa­il­malle kan­nat­taa pitää auki kie­li­tai­don avulla”, Salo­nen neu­voo.

Rek­ry­toin­ti­mat­kalla Finn­METKO-mes­suilla oli myös kana­da­lai­nen met­säyh­tiö J.D. Irving. Yhtiön edus­taja ker­toi, että  Suo­men ja Kana­dan välillä   on nykyi­sin liik­ku­vuus­so­pi­mus. Suo­ma­lai­set ja kana­da­lai­set 18 – 35 vuo­ti­aat voi­vat sopi­muk­sen mukaan jat­kossa oles­kella ja työs­ken­nellä enin­tään vuo­den ajan toi­sessa maassa. Oles­ke­lu­lu­vat hae­taan koh­de­maan viran­omai­selta. Suo­messa on saman­kal­tai­set sopi­muk­set voi­massa jo Austra­lian, Uuden-See­lan­nin ja Japa­nin kanssa.