Mat­kat ja muis­tot yhdis­tä­vät

Ponsse Ladyistä pide­tään niin hyvää huolta, että olo on mel­kein kuin prin­ses­salla, sanoo kon­ka­ri­jä­sen Pippa Poussu. Toi­minta Suo­messa ja reis­sut ulko­mailla poi­ki­vat yhtei­siä muis­toja ja koke­muk­sia, jotka hit­saa­vat poruk­kaa yhteen.

Mitä tulee Pippa Pous­sun roo­liin per­hey­ri­tys Met­sä­kul­je­tus Hyvä­ri­set Oy:ssä, hänellä on itsel­leen ver­ra­ton tit­teli: aja­tus­hau­to­mon vetäjä keit­tiö­par­la­men­tissa.

”Näin se meillä monella menee. Vaikka ei olla mukana yri­tyk­sen ope­ra­tii­vi­sessa toi­min­nassa, niin kyl­lä­hän ne työt kotiin tule­vat. Lap­set­kin ovat osansa saa­neet pie­nestä pitäen. Ei ole loma­mat­koilla ollut kaikki vält­tä­mättä läsnä, jos yri­tyk­sessä on kii­reel­li­siä tilan­teita hoi­det­ta­vana”, hän sanoo.

Pie­la­ve­dellä asu­van Pipan per­hee­seen kuu­luu puo­li­son lisäksi kaksi jo aikuista lasta. Töi­den ulko­puo­lella hän naut­tii elä­mästä ja opet­te­lee otta­maan ren­nom­min. Myös penk­kiur­heilu on lähellä sydäntä. 

Pippa Poussu on osal­lis­tu­nut Ponsse Lady­jen toi­min­taan aktii­vi­sesti ja niin pit­kään, että hän kut­suu itse­ään ja kal­tai­si­aan kon­ka­reiksi. Pipan osalta homma lähti rul­laa­maan Ruot­sin reis­sulla vuonna 2005, minkä jäl­keen hän on ollut mukana kai­killa mat­koilla pois lukien koro­nan takia väliin jää­nyt Kra­kova.

”Alussa en tun­te­nut ketään ja ilmoit­tau­duin mukaan yksin. Läh­din ute­liai­suut­tani tutus­tu­maan toi­min­taan ja ihmi­siin. Ja kuinka help­poa kaikki oli­kaan – jut­te­le­mi­nen ja yhtei­nen haus­kan­pito.”

Lady­jen toi­min­nassa porukka hit­sau­tuu yhteen, sanoo Pippa. Ladyilla on pal­jon yhteistä, vaikka he tule­vat eri puo­lilta Suo­mea, edus­ta­vat eri­lai­sia yri­tyk­siä ja elä­män­ti­lan­teet vaih­te­le­vat.

”Kaikki tun­te­vat yrit­tä­jän tai yrit­tä­jä­per­heen arjen, vaikka me emme vält­tä­mättä itse kaada puita tai puhu koneista. Jos joku vaikka kiroaa keli­rik­koa, kaikki tie­tä­vät miltä tun­tuu, kun koneet sei­so­vat, kul­jet­ta­jille ei ole töitä ja kiin­teät kulut juok­se­vat.”

Vuo­sit­tai­nen matka ulko­maille on Pipan mukaan mel­koi­sen eksklusii­vi­nen all inclusive ‑retki. Kaikki on val­miina ja olo on mel­kein kuin prin­ses­salla, joka saa toi­veensa toteen. Mukaan tart­tuu koke­muk­sia, joita ei omalla per­he­lo­malla tulisi teh­neeksi – het­kiä ystä­vien kanssa ja yhtei­siä muis­toja, joita kel­paa myö­hem­min jakaa. Yksi täh­ti­het­kistä koet­tiin, kun koko seu­rue kut­sut­tiin vie­rai­lulle Suo­men suur­lä­he­tys­töön New Yor­kissa.

Kom­mel­luk­sil­ta­kaan ei ole väl­tytty. Yksi Pipan hui­keim­mista muis­toista on taka­vuo­silta Pie­ta­rista, jossa ryh­män bus­sin ren­kaan puh­kea­mi­nen johti tapah­tu­ma­ket­juun, jossa ladyja kul­je­tet­tiin täy­teen sul­lo­tuilla hen­ki­lö­au­toilla met­roa­se­malle milii­si­pel­koi­sen oppaan jakaessa ohjei­taan. 

Aina ei kui­ten­kaan tar­vitse mennä ulko­maille asti, sillä myös koti­maan kokoon­tu­mi­set ovat Pipan mukaan antoi­sia ja tuo­vat uutta jak­sa­mista arkeen. Onnis­tu­nut päivä voi koos­tua vaikka Vie­re­män teh­das­kier­rok­sesta, yhdessä teke­mi­sestä, sau­no­mi­sesta ja maa­il­man­pa­ran­ta­mi­sesta.

Pippa Poussu haluaa kan­nus­taa uusia nai­sia akti­voi­tu­maan ja tule­maan roh­keasti mukaan kat­so­maan, oli­siko Lady­jen toi­minta sel­laista missä viih­tyy. Kotoa kun kukaan ei osaa tulla hake­maan. 

Poru­kassa on mukana monen­lai­sia per­soo­nia, esi­mer­kiksi joku on puhe­li­aampi ja toi­nen puo­les­taan hil­jai­sempi. Kaikki Ladyt ovat jos­kus olleet ensi­ker­ta­lai­sia.

”Uskon, että jokai­nen löy­tää jou­kosta omat jut­tu­ka­ve­rit, ja lisäksi mei­dän iha­nat vetä­jät otta­vat kaikki huo­mioon. Lap­sis­ta­kin puhu­taan pal­jon, ja on hauska huo­mata, että monet uudet tuli­jat koke­vat asioita samalla tavalla kuin me pit­kään mukana olleet koimme pari­kym­mentä vuotta sit­ten.”

Lady­jen juh­la­vi­deo: https://youtu.be/abOri0koTy8