
Nykyaikainen tehdas takaa turvallisuuden
Alkujaan vain 300 neliömetrin kokoinen Ponssen tehdas perustettiin vuonna 1970 Vieremälle. Vuosikymmenien jälkeen tehdas on edelleen samalla paikalla. Historiansa aikana tehdasta on laajennettu 16 kertaa, ja tehdasalue on tänä päivänä 4 hehtaaria. Viimeisin 1,3 hehtaarin laajennus otettiin käyttöön vuonna 2018. Tehdasalueella sijaitsevat prototyyppien testaushalli sekä testaus- ja toimitusvarusteluhallit. Tehdasuudistuksessa kiinnitettiin erityisen paljon huomiota työhyvinvointiin, turvallisuuteen ja ergonomiaan.

Kaikki PONSSE-metsäkoneet ja suurin osa metsäkoneissa käytettävistä komponenteista suunnitellaan, valmistetaan ja testataan Vieremällä. Ponssen tehdas on suunniteltu palvelemaan asiakkaiden konehankintoja koneiden koko elinkaaren ajan. Näin koneiden ja komponenttien laadunvalvonta sekä elinkaaren- ja riskienhallinta voidaan pitää omissa käsissä.
Laatuorganisaatio kattaa neljä pääprosessia: laadun valvonta, tuotannon tuki, mittaukset ja uudet tuotteet sekä kestävä kehitys. Hitsattuja rakenteita tarkastetaan jatkuvasti pistokokein ja tarvittaessa röntgenillä. Laadunvarmistuksessa käytetään myös ultraäänimittausta, magneettijauhetutkimusta ja visuaalista tarkastelua. Uusimpana laadunvarmistuksessa on otettu käyttöön robottiohjattu kameramittausjärjestelmä, joka luo mitattavasta kappaleesta täydellisen kuvan käsittelyä varten ja tätä mallia voidaan verrata suunniteltuun 3D-malliin.
Tehokas ja vastuullinen tuotanto
Tehtaalla metsäkoneiden osavalmistus ja kokoonpano on standardoitu modulaarikseksi, jolloin eri konemallit voidaan valmistaa saman valmistusprosessin läpi samalla tahtiajalla. Tämä mahdollistaa sen, että asiakas voi valita joustavasti haluamansa ominaisuudet metsäkoneeseensa. Myös tuotetiedot jäävät talteen Ponssen järjestelmiin, jolloin ajan saatossa koneeseen tehtävät huoltotoimenpiteet, ohjausjärjestelmäpäivitykset ja komponenttien vaihdot voidaan tallentaa muistiin koneen tietoihin.
Vuoden 2018 laajennuksen yhteydessä logistiikkaan saatiin toimintaa tehostava automaattivarasto, ja kokoonpano uudistettiin kokonaisuudessaan. Myös runkojen koneistuskeskuksen kapasiteettia lisättiin. Talotekniikassa hyödynnetään viimeisimpiä teknisiä ratkaisuja. Yhtenä esimerkkinä tästä on tehtaan katolta löytyvä oma aurinkovoimala, jonka aurinkopaneelit kattavat 2 000 neliömetriä. Voimalan teho vastaa noin 100 asunnon vuosittaista sähköntarvetta. Valaistuksessa on siirrytty led-valaisimiin, ja varastoautomaation jarrutusenergia otetaan talteen. Viime aikoina tehtaalla on kasvatettu automaatioastetta.
Vuoden 2024 aikana maalaamon kuivaamossa käytetty nestekaasu korvattiin biokaasulla. Nestekaasun käyttö aiheutti yli 90 prosenttia Vieremän tuotannon päästöistä. Biokaasu alentaa vuosittaisia päästöjä noin 215 tCO2e . Lisäksi paikallinen biokaasutuotanto vahvistaa energiaomavaraisuutta ja vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Tehdasta ohjataan tahtiajalla, joka perustuu myynnin ennustamaan vuosivolyymiin. Vuosivolyymia tarkastellaan määrävälein myynnin, varaston ja tuotannon suunnitteluprosessissa. Tahtiajassa huomioidaan tehtaan henkilöstön vapaapäivät, koulutukset sekä yhteiset palaveriajat. Yhden koneen valmistuminen vie noin 460 työtuntia eli 7–8 arkipäivää alkaen pääkomponenttien valmistuksesta. Jokaisella tuotantoon tulevalla PONSSE-metsäkoneella on olemassa asiakas, eikä koneita valmisteta varastoon.
Komponenteista metsäkoneeksi
Kokoonpano koostuu neljästä osakokoonpanon päälinjasta; nostureiden kokoonpano, ohjaamoiden kokoonpano, runkojen esivarustelu ja takarunkojen varustelulinja. Osakokoonpanolinjat syöttävät 180 metrin pituista peruskoneiden kokoonpanolinjaa, jossa kone saa lopullisen muotonsa haluttuine säätöineen ja koneen koeajokelpoisuus varmistetaan. Tuotannossa voidaan joustavasti valmistaa harvestereita ja kuormatraktoreita samalla linjalla, ja kaikki kokoonpanon tiimit osaavat koota kaikki tuotannossa olevat konemallit. Päälinjan lopussa koneet vielä testataan ennen koeajoa. Testaus sisältää hydrauliikan säädöt sekä ohjausjärjestelmiin liittyvät kalibroinnit ja testaukset.

Päälinjan viereltä löytyy myös oma tuotantolinja ja testauspaikka harvesteripäille. Täällä valmistuvat niin kaikki Ponssen omiin koneisiin tulevat kuin myös erikseen myytävät hakkuupäät. Tuotannon päälinjan viimeiseltä paikalta kone siirtyy toimitusvarusteluhalliin, tuttavallisemmin tovalle. Kone pestään ja tarkastetaan ennen koeajoa. Koneen koeajo kestää noin 8 tuntia, ja Ponssella työskentelee useampi kokopäiväinen koeajokuljettaja. Suurin osa harvestereista koeajetaan metsässä. Kuormatraktoreista osa koeajetaan metsässä, jossa ne keräävät harvesterien koeajossa kaatamat puut, ja loput koneista testataan tehtaan läheisyydessä sijaitsevalla kahden kilometrin pituisella testiradalla. Jokaisesta koneesta täytetään tarkastuspöytäkirja, joka sisältää testattavat kohteet. Koeajon jälkeen koneet palaavat takaisin toimitusvarusteluhalliin, jossa ne pestään, niistä korjataan mahdolliset koeajossa huomatut puutteet ja ne varustellaan asiakkaalle toimittamista varten.

Turvallisesti töissä
Tehtaalla työskentelee päivittäin noin 600 ponsselaista, joista osavalmistus työllistää 130 henkilöä, kokoonpano ja toimitusvarustelu noin 200 henkilöä ja logistiikka 40 henkilöä. Tehtaan henkilöstöä koulutetaan ja kannustetaan tekemään turvallisuushavaintoja, myös henkilöstön tulospalkkaus kannustaa henkilöstöä kohti nollan tapaturman tavoitetta. Työtä helpottavia ja ergonomiaa parantavia ratkaisuja ja apuvälineitä kehitetään tehtaalla siinä missä koneenkuljettajienkin työtä helpottavia ja tehostavia ratkaisuja. Myös turvavarusteisiin on kiinnitetty huomiota. Työtapaturmien määrää seurataan aktiivisesti, ja jokainen läheltä piti ‑tapaus tai vahinkotapaus tutkitaan ja analysoidaan yhdessä Ponssen työturvallisuustiimin kanssa. Työtapaturmien määrä onkin vähentynyt merkittävästi viime vuosien aikana.
