Nyky­ai­kai­nen teh­das takaa tur­val­li­suu­den

Alku­jaan vain 300 neliö­met­rin kokoi­nen Pons­sen teh­das perus­tet­tiin vuonna 1970 Vie­re­mälle. Vuo­si­kym­me­nien jäl­keen teh­das on edel­leen samalla pai­kalla. His­to­riansa aikana teh­dasta on laa­jen­nettu 16 ker­taa, ja teh­da­sa­lue on tänä päi­vänä 4 heh­taa­ria. Vii­mei­sin 1,3 heh­taa­rin laa­jen­nus otet­tiin käyt­töön vuonna 2018. Teh­da­sa­lu­eella sijait­se­vat pro­to­tyyp­pien tes­taus­halli sekä tes­taus- ja toi­mi­tus­va­rus­te­lu­hal­lit. Teh­da­suu­dis­tuk­sessa kiin­ni­tet­tiin eri­tyi­sen pal­jon huo­miota työ­hy­vin­voin­tiin, tur­val­li­suu­teen ja ergo­no­mi­aan.

Täältä kaikki alkoi: Pons­sen ensim­mäi­nen teh­das vuo­delta 1970.

Kaikki PONSSE-met­sä­ko­neet ja suu­rin osa met­sä­ko­neissa käy­tet­tä­vistä kom­po­nen­teista suun­ni­tel­laan, val­mis­te­taan ja tes­ta­taan Vie­re­mällä. Pons­sen teh­das on suun­ni­teltu pal­ve­le­maan asiak­kai­den kone­han­kin­toja konei­den koko elin­kaa­ren ajan. Näin konei­den ja kom­po­nent­tien laa­dun­val­vonta sekä elin­kaa­ren- ja ris­kien­hal­linta voi­daan pitää omissa käsissä.

Laa­tuor­ga­ni­saa­tio kat­taa neljä pää­pro­ses­sia: laa­dun val­vonta, tuo­tan­non tuki, mit­tauk­set ja uudet tuot­teet sekä kes­tävä kehi­tys. Hit­sat­tuja raken­teita tar­kas­te­taan jat­ku­vasti pis­to­ko­kein ja tar­vit­taessa rönt­ge­nillä. Laa­dun­var­mis­tuk­sessa käy­te­tään myös ult­ra­ää­ni­mit­tausta, mag­neet­ti­jau­he­tut­ki­musta ja visu­aa­lista tar­kas­te­lua. Uusim­pana laa­dun­var­mis­tuk­sessa on otettu käyt­töön robot­tioh­jattu kame­ra­mit­taus­jär­jes­telmä, joka luo mitat­ta­vasta kap­pa­leesta täy­del­li­sen kuvan käsit­te­lyä var­ten ja tätä mal­lia voi­daan ver­rata suun­ni­tel­tuun 3D-mal­liin.

Teho­kas ja vas­tuul­li­nen tuo­tanto

Teh­taalla met­sä­ko­nei­den osa­val­mis­tus ja kokoon­pano on stan­dar­doitu modu­laa­rik­seksi, jol­loin eri kone­mal­lit voi­daan val­mis­taa saman val­mis­tus­pro­ses­sin läpi samalla tah­tia­jalla. Tämä mah­dol­lis­taa sen, että asia­kas voi valita jous­ta­vasti halua­mansa omi­nai­suu­det met­sä­ko­nee­seensa. Myös tuo­te­tie­dot jää­vät tal­teen Pons­sen jär­jes­tel­miin, jol­loin ajan saa­tossa konee­seen teh­tä­vät huol­to­toi­men­pi­teet, ohjaus­jär­jes­tel­mä­päi­vi­tyk­set ja kom­po­nent­tien vaih­dot voi­daan tal­len­taa muis­tiin koneen tie­toi­hin.

Vuo­den 2018 laa­jen­nuk­sen yhtey­dessä logis­tiik­kaan saa­tiin toi­min­taa tehos­tava auto­maat­ti­va­rasto, ja kokoon­pano uudis­tet­tiin koko­nai­suu­des­saan. Myös run­ko­jen koneis­tus­kes­kuk­sen kapa­si­teet­tia lisät­tiin. Talo­tek­nii­kassa hyö­dyn­ne­tään vii­mei­sim­piä tek­ni­siä rat­kai­suja. Yhtenä esi­merk­kinä tästä on teh­taan katolta löy­tyvä oma aurin­ko­voi­mala, jonka aurin­ko­pa­nee­lit kat­ta­vat 2 000 neliö­met­riä. Voi­ma­lan teho vas­taa noin 100 asun­non vuo­sit­taista säh­kön­tar­vetta. Valais­tuk­sessa on siir­rytty led-valai­si­miin, ja varas­toau­to­maa­tion jar­ru­tuse­ner­gia ote­taan tal­teen. Viime aikoina teh­taalla on kas­va­tettu auto­maa­tio­as­tetta.

Vuo­den 2024 aikana maa­laa­mon kui­vaa­mossa käy­tetty nes­te­kaasu kor­vat­tiin bio­kaa­sulla. Nes­te­kaa­sun käyttö aiheutti yli 90 pro­sent­tia Vie­re­män tuo­tan­non pääs­töistä. Bio­kaasu alen­taa vuo­sit­tai­sia pääs­töjä noin 215 tCO2e . Lisäksi pai­kal­li­nen bio­kaa­su­tuo­tanto vah­vis­taa ener­giao­ma­va­rai­suutta ja vähen­tää riip­pu­vuutta fos­sii­li­sista polt­toai­neista. Teh­dasta ohja­taan tah­tia­jalla, joka perus­tuu myyn­nin ennus­ta­maan vuo­si­vo­lyy­miin. Vuo­si­vo­lyy­mia tar­kas­tel­laan mää­rä­vä­lein myyn­nin, varas­ton ja tuo­tan­non suun­nit­te­lu­pro­ses­sissa. Tah­tia­jassa huo­mioi­daan teh­taan hen­ki­lös­tön vapaa­päi­vät, kou­lu­tuk­set sekä yhtei­set pala­ve­ria­jat. Yhden koneen val­mis­tu­mi­nen vie noin 460 työ­tun­tia eli 7–8 arki­päi­vää alkaen pää­kom­po­nent­tien val­mis­tuk­sesta. Jokai­sella tuo­tan­toon tule­valla PONSSE-met­sä­ko­neella on ole­massa asia­kas, eikä koneita val­mis­teta varas­toon.

Kom­po­nen­teista met­sä­ko­neeksi

Kokoon­pano koos­tuu nel­jästä osa­ko­koon­pa­non pää­lin­jasta; nos­tu­rei­den kokoon­pano, ohjaa­moi­den kokoon­pano, run­ko­jen esi­va­rus­telu ja taka­run­ko­jen varus­te­lu­linja. Osa­ko­koon­pa­no­lin­jat syöt­tä­vät 180 met­rin pituista perus­ko­nei­den kokoon­pa­no­lin­jaa, jossa kone saa lopul­li­sen muo­tonsa halut­tuine sää­töi­neen ja koneen koea­jo­kel­poi­suus var­mis­te­taan. Tuo­tan­nossa voi­daan jous­ta­vasti val­mis­taa har­ves­te­reita ja kuor­mat­rak­to­reita samalla lin­jalla, ja kaikki kokoon­pa­non tii­mit osaa­vat koota kaikki tuo­tan­nossa ole­vat kone­mal­lit. Pää­lin­jan lopussa koneet vielä tes­ta­taan ennen koea­joa. Tes­taus sisäl­tää hydrau­lii­kan sää­döt sekä ohjaus­jär­jes­tel­miin liit­ty­vät kali­broin­nit ja tes­tauk­set.

Osa­ko­koon­pa­no­lin­jat syöt­tä­vät 180 met­rin pituista perus­ko­nei­den kokoon­pa­no­lin­jaa, jossa kone saa lopul­li­sen muo­tonsa.

Pää­lin­jan vie­reltä löy­tyy myös oma tuo­tan­to­linja ja tes­taus­paikka har­ves­te­ri­päille. Täällä val­mis­tu­vat niin kaikki Pons­sen omiin konei­siin tule­vat kuin myös erik­seen myy­tä­vät hak­kuu­päät. Tuo­tan­non pää­lin­jan vii­mei­seltä pai­kalta kone siir­tyy toi­mi­tus­va­rus­te­lu­hal­liin, tut­ta­val­li­sem­min tovalle. Kone pes­tään ja tar­kas­te­taan ennen koea­joa. Koneen koeajo kes­tää noin 8 tun­tia, ja Pons­sella työs­ken­te­lee useampi koko­päi­väi­nen koea­jo­kul­jet­taja. Suu­rin osa har­ves­te­reista koea­je­taan met­sässä. Kuor­mat­rak­to­reista osa koea­je­taan met­sässä, jossa ne kerää­vät har­ves­te­rien koea­jossa kaa­ta­mat puut, ja loput koneista tes­ta­taan teh­taan lähei­syy­dessä sijait­se­valla kah­den kilo­met­rin pitui­sella tes­ti­ra­dalla. Jokai­sesta koneesta täy­te­tään tar­kas­tus­pöy­tä­kirja, joka sisäl­tää tes­tat­ta­vat koh­teet. Koea­jon jäl­keen koneet palaa­vat takai­sin toi­mi­tus­va­rus­te­lu­hal­liin, jossa ne pes­tään, niistä kor­ja­taan mah­dol­li­set koea­jossa huo­ma­tut puut­teet ja ne varus­tel­laan asiak­kaalle toi­mit­ta­mista var­ten.

Pons­sen har­ves­te­ri­päät val­mis­tu­vat Vie­re­mällä.

Tur­val­li­sesti töissä

Teh­taalla työs­ken­te­lee päi­vit­täin noin 600 pons­se­laista, joista osa­val­mis­tus työl­lis­tää 130 hen­ki­löä, kokoon­pano ja toi­mi­tus­va­rus­telu noin 200 hen­ki­löä ja logis­tiikka 40 hen­ki­löä. Teh­taan hen­ki­lös­töä kou­lu­te­taan ja kan­nus­te­taan teke­mään tur­val­li­suus­ha­vain­toja, myös hen­ki­lös­tön tulos­palk­kaus kan­nus­taa hen­ki­lös­töä kohti nol­lan tapa­tur­man tavoi­tetta. Työtä hel­pot­ta­via ja ergo­no­miaa paran­ta­via rat­kai­suja ja apu­vä­li­neitä kehi­te­tään teh­taalla siinä missä koneen­kul­jet­ta­jien­kin työtä hel­pot­ta­via ja tehos­ta­via rat­kai­suja. Myös tur­va­va­rus­tei­siin on kiin­ni­tetty huo­miota. Työ­ta­pa­tur­mien mää­rää seu­ra­taan aktii­vi­sesti, ja jokai­nen läheltä piti ‑tapaus tai vahin­ko­ta­paus tut­ki­taan ja ana­ly­soi­daan yhdessä Pons­sen työ­tur­val­li­suus­tii­min kanssa. Työ­ta­pa­tur­mien määrä onkin vähen­ty­nyt mer­kit­tä­västi viime vuo­sien aikana.