
Ponsse Klubi on vieraille kuin koti
Ponssella todellakin pidetään asiakkaita arvossa ja halutaan heidän viihtyvän. Yksi osoitus siitä on Ponsse Klubi, joka on pieni majoitusrakennus tehtaan läheisyydessä Vieremän keskustassa. Klubilla vierailee vuosittain noin 4 000 vierasta, joista huolehtii neljän hengen henkilökunta, joka esimerkiksi leipoo, siivoaa, laittaa ruoat, lämmittää savusaunan ja jopa remontoi tilat itse.
Kodinomaisuus on avainsana Ponsse Klubilla. Klubilla voi yöpyä ja syödä kuin hotellissa, mutta hotellissa tuskin tunnetaan vieraita nimeltä, tullaan halaamaan ovelle, leivotaan leivät itse ja autetaan vieraita aivan kaikissa asioissa – myös silloin, kun matkalaukku on jäänyt lennolle, lääkkeet hukassa, laturista puuttuu adapteri tai kun vieras tarvitsee vain kuuntelijaa.

“Haluamme, että vieraista tuntuu siltä kuin he tulisivat käymään mukavan sukulaisen luona. Täällä voi tuntea olevansa rauhassa ja saa keskittyä vierailuun. Tavoitteenamme on, että vieras lähtee täältä paremmalla tuulella kuin on tänne tullut”, kertoo Ponsse Klubin vetäjä Ulla Heikkinen.
“Haluamme, että kädenjälkemme näkyy Klubilla. Itse tehden toimintamme on myöskin kustannustehokasta ja juuri Klubin tarpeisiin mitoitettua.”
Ulla Heikkinen aloitti Klubin emäntänä aprillipäivänä 2008. Hänen lisäkseen Klubilla työskentelevät Kaisa Säisä ja Mira Jaatinen. Kiinteistönhoitaja Lasse Heikkinen huolehtii tehtaalla työskentelyn ohella esimerkiksi Klubi-rakennusten kiinteistönhuollosta, korjauksista, ulkotöistä ja savusaunan lämmittämisestä. Nelikon yhteistyö sujuu erinomaisesti.
“Lassen työpaikka tuli aikoinaan avoimeksi aprillipäivänä. Ihmiset kyselivät, että onko tämä jokin vitsi, kun Ponsse haki aprillipäivänä töihin savusaunan lämmittäjää, jonka piti ymmärtää savon murretta, tuntea polttopuulajit ja olla höveli ulkomaisille vieraille. Lopulta hakemuksia tuli valtavasti”, muistelee Ulla.

Aamusta iltaan
Ponsse Klubilla on vieraita tehtaan tarpeiden mukaan lähes ympäri vuoden; heinäkuussa on yleensä muutaman viikon huoltotauko. Klubi toimii yleensä maanantaista perjantaihin. Vieraista noin 90 prosenttia tulee ulkomailta.
“Ryhmät noudetaan lentokentältä, ja he saapuvat Klubille yleensä iltapäivällä tai alkuillasta. Heidät otetaan lämpimästi vastaan, ovatpa he täällä ensimmäistä tai viidettäkymmenettä kertaa. Vieraat ohjataan huoneisiin, ja monikin haluaa levähtää hieman ennen illallista. Illallisella tarjotaan meidän itse tekemäämme kotiruokaa, esimerkiksi paikalliselta metsästysseuralta saatua hirveä tai suomalaista kalaa. Illallisen jälkeen on sauna ja sen jälkeen yhdessäoloa. Vieraita ei jätetä yksin, vaan jokaisella vierasryhmällä on vastuuhenkilö, joka on ryhmän kanssa ja huolehtii vierailun sujuvuudesta. Jo ennen ryhmän saapumista tehdään paljon taustatyötä ja yhteistyötä eri osastojen kesken”, kertoo Ulla.
Aamulla klubitiimin työpäivä alkaa viiden tai puoli kuuden aikaan aamiaisen tekemisellä, saunan ja muiden tilojen siivouksella, käynnillä tukussa jne. Aamiaisen jälkeen ryhmä lähtee tehtaalle, mutta tulee takaisin alkuiltapäivästä, jolloin vieraat puetaan turvallisiin ja lämpimin varusteisiin ennen savottavierailua. Tyypillisesti savotalta palataan posket punaisina kolmen aikoihin, minkä jälkeen aletaan valmistautua seuraavalle illalliselle, jonka hoitaa iltavuoro.
“Meillä on aina aikaa haastella vieraiden kanssa. Sillä hetkellä, kun vieras haluaa jutella, niin meillä pysähtyy kello, vaikka sitten kattila kiehuisi yli. Ja joskus se meinaa kiehuakin, koska keskustelut ovat niin mielenkiintoisia.”
Parempi vaihtoehto hotellille
Ponsse Klubin vaihtoehto olisi tietenkin hotelli ja sen ravintola. Hotelli olisi kaukana Iisalmessa, kulut olisivat korkeammat eikä hotellissa voisi olla samanlaista Ponsse-henkeä kuin omalla Klubilla. Monet vieraat matkustavat paljon, ja he todellakin arvostavat Klubin kodinomaisia oloja. 25-paikkaisen Ponsse Klubin täyttöaste on arkisin lähes 100 prosenttia. Klubin lisäksi tiimi pyörittää Iisalmessa Ponsse Taloa, joka on lähinnä työmatkayöpymisiin tarkoitettu majoitusrakennus logistiikkakeskusta vastapäätä.
“Teemme paljon itse, koska meiltä löytyy osaavaa henkilökuntaa, ja jos hankimme jotain ulkoa, niin haluamme tukea täkäläisiä yrityksiä. Täällä on esimerkiksi tehty muutama iso remontti, joihin me Klubin työntekijät osallistuimme: teimme rakennussiivousta, piikkasimme vanhoja rakenteita, maalasimme, hioimme ja kannoimme rakennusmateriaaleja. Lisäksi meillä on hyvä yhteistyö mm. paikallisten rakennusurakoitsijoiden sekä oman kiinteistö- ja laitoshuollon kanssa, joten saamme pidettyä Ponsse-kodista hyvää huolta. Ponsselaisuus on meille melko lailla elämäntapa”, kertoo Ulla.

Alussa oli patjoja lattialla ja itse ommellut verhot
Ponsse Klubi on kasvanut vaatimattomasta alusta nykyiseen loistoonsa. Alunperin Klubin rakennus oli Einari Vidgrenin perheen koti. Vidgrenien muutettua Iisalmeen oli koti pari vuotta tyhjillään, kunnes 1993 vierasryhmien määrä alkoi kasvaa. Einari keksi, että vieraita voisi majoittaa vanhaan kotitaloon.
“Olin käynyt jo aiemmin auttamassa Liisa-vaimoa ruoanlaitossa, kun Einarin kotona kävi vieraita.1993 kysyttiin, että tulisinko huolehtimaan vieraista ehkä kerran tai pari viikossa. Talo oli silloin ihan tyhjä. Ompelin itse verhot, ostettiin muutama sänky ja pyykit pesin itse kotona. Kun esimerkiksi norjalaisia tuli enemmän kuin oli petipaikkoja, niin osa vieraista nukkui lattialla. Kukaan ei neuvonut eikä vaatinut, sain tehdä ihan kuten itse näin parhaaksi”, muistelee Maritta Kelppe.

Maritta on jo vuonna 1971 Ponsselle insinööriksi tulleen Jouko Kelppen puoliso. Hän oli kotirouvana kasvattaen neljä lasta, kunnes hänet pyydettiin huolehtimaan vieraista ensin osa-aikaisesti ja sitten päätoimisesti.
Alussa käytössä oli vain neljä makuuhuonetta, joista useimmissa oli kaksi sänkyä. Alakerrassa oli vielä uima-allas, joka on myöhemmissä remonteissa poistettu. Laajennuksesta huolimatta Klubin keittiö on säilyttänyt kodikkuutensa.
“Tehdäänpä toinen kerros”
Vierasmäärät kasvoivat, ja jossain välissä Einari keksi, että tehdäänpä talon päälle toinen kerros. Kerros tehtiin, ja sinne tuli kymmenen makuuhuonetta lisää. Alakerroksista kaadettiin väliseiniä, jotta saatiin iso, yhtenäinen ruokailutila.
“Ruokin ja pyykkäilin yksin yli tuhat vierasta vuodessa. Kolme ruokalajia tarjoilin aina pöytiin, ei ollut buffettia. Alkoi olla 16 tunnin työpäiviä. Onneksi koti on vain 500 metrin päässä, ja nuorin lapsikin oli jo yli 10-vuotias. Vuonna 2000 avuksi palkattiin Terttu Cederberg.”
Myöhemmin Klubilla oli iso vesivahinko, jonka jälkeen taloa taas remontoitiin laajasti. 2000-luvun alussa rakennettiin myös nykyinen savusauna, joka on tärkeä osa Klubi-kokemusta. Nykyinen valkoinen kolmikerroksinen rinnetalo ei muistuta juurikaan alkuperäistä keltatiilistä ja tasakattoista
Vidgrenien kotia. Myös toiminta on laajentunut ja ammattimaistunut, mutta kodikas tunnelma on yhä sama.
“Monista vieraista tuli hyviä tuttuja, joiden kanssa juteltiin syvällisiäkin asioita. Asumme yhä tehtaan ja Klubi-talon välissä ja kun tuttuja vieraita kulkee ohi, niin he aina tervehtivät. Viimeksi kävin Klubilla puoli vuotta sitten saksalaisen jälleenmyyjä Wahlersin juhlissa. Nyt ei tarvinnut itse leipoa
eikä laittaa ruokaa, vaan pääsin valmiiseen pöytään syömään”, muistelee Maritta.
Maritta toimi Klubin emäntänä 16 vuotta ja jäi pois tehtävästä 2009. Tehtävää jatkoi nykyinen emäntä Ulla Heikkinen.
