
Ponsse-polulta vauhtia Taitaja2025 ‑kilpailuihin
Ammattillisen koulutuksen Taitaja2025 suomenmestaruuskilpailujen finaalit kilpailtiin Turussa 5. – 8.5.2025. Ponsse-polulla opiskeleva, Ylä-Savon ammattiopiston opiskelija Väinö Rautakoski voitti kilpailuissa kultaa koneenasennus ja kunnossapito ‑sarjassa.

Taitaja2025-tapahtumaa vietettiin teemalla Ammattitaidolla tulevaisuuteen. Tapahtumassa juhlistettiin tulevaisuuden nuoria ammattilaisia. Lähes 1800 semifinalistin joukosta 400 nuorta oli raivannut tiensä finaaliin, jossa kilpailtiin kaikkiaan 47 lajissa. Ponsse oli mukana tapahtumassa yhtenä pääyhteistyökumppanina.
Finaalissa lajien kilpailutehtävät koostuivat noin kahden tunnin mittaisista moduuleista ja koko kilpailun kesto oli 10–16 tuntia, joten taitoja todella mitataan kilpailun edetessä. Kilpailutuomaristossa suorituksia olivat arvioimassa päätuomarin lisäksi yrityksistä valitut alan ammattilaiset. Kilipailutehtäviin sisältyi yrittäjyyden, kestävän kehityksen sekä työhyvinvoinnin ja työturvallisuuden teemat.
Ponsse-polulla opiskeleva Väinö Rautakoski edusti Ylä-Savon ammattiopistoa koneenasennuksen ja kunnossapidon finaalissa. Laji pohjautuu kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon sekä työelämän vaatimuksiin ja lajissa kilpaillaan asennus- ja kunnossapitotaidoista.

Koneenasennuksen ja kunnospidon finaalitehtävä koostui kuudesta moduulista. Kunkin tehtävän oli suunnitellut yritys, jonka edustajat olivat myös arvioimassa suoritusta. Näin ollen tehtävät olivat hyvin lähellä aitoja työelämän ongelmanratkaisuja. Väinön finaalitehtävät koostuivat seuraavasti:
- 1. Teollisuudessa yleisesti käytössä olevan laakerointirakenteen asennus hydraulisilla työkaluilla ja tarvittavilla mittalaitteilla. Asennuksen apuna käytettävien teknisten julkaisujen kieli on englanti / Oy SKF Ab
- 2. Harvesteripään hydraulisen toiminnon ongelman ratkaiseminen ja korjaaminen / Ponsse Oyj
- 3. Keskipakopumpun huolto, mekaanisen liukurengastiivisteen vaihtaminen / Sulzer Oy
- 4. Hydraulisen jarrunvapautuspiirin kokoaminen ja toiminnan testaus / Sandvik Mining and Construction Oy
- 5. Asennus- ja linjaustehtävät Feston mekaniikkapenkillä / Festo Oy
- 6. Ilmastointi/ lämmityslaitteen kokoonpano / Wille Machines Oy
Metsäkoneen rakenne tutuksi työharjoittelussa
Toista vuotta kone- ja tuotantotekniikan peruslinjalla opiskeleva Väinä Rautakoski on ollut tyytyväinen opintoihinsa Ponsse-polulla. Käytännönläheisen opiskelun kautta pääsee nopeasti kiinni töihin ja ammattilaisten kanssa työskentely tukee teoriaopintoja.
”Ensimmäisen viikon pituisen tutustumisjakson suoritin keväällä 2024. Syksyllä olin syyloman jälkeen jouluun saakka töissä kokoonpanolinjalla ja tämän vuoden alusta toukokuun alkuun saakka työskentelin Iisalmen huoltopalvelukeskuksella,” kertoo Väinö. ”Ensimmäisellä harjoittelujaksolla tuotannossa työskentelin nosturien esivalmistelussa. Toisella harjoittelujaksolla olin eturungon kokoonpanolinjalla, jossa asennettiin vaihteisto, moottori ja keskinivel.”

Harjoittelujaksolla tuotannossa Väinö seurasi mahdollisuuksien mukaan työskentelyä myös muilla kokoonpanolinjoilla. ”Jos oli yhtään joutoaikaa, kävin seuraamassa mitä muilla kokoonpanon työpisteillä tehtiin. Kun näki miltä kone eri kokoonpanovaiheissa näyttää, tämä auttoi myös koneen tuntemisessa huoltoja tehtäessä,” Väinö tuumailee.
”Uskon, että Ponsse-polulla opiskelu oli iso tekijä Väinön kilpailuun valmistautumisessa ja kultamitalin saavuttamisessa,” toteaa kilpailuissa huoltaja mukana ollut, Ylä-Savon ammattiopiston opettaja Miika Vaarasuo. Miika toimii opetustyön ohessa myös ammattiopiston ja Ponssen yhteyshenkilönä.
Kilpailulajina koneenasennus ja kunnossapito on hyvin laaja ja osaamista tarvitaan hydrauliikasta ja sähköasennuksista alkaen. Kilpailut myös tuovat hienosti esiin tuotannossa tehtävää työtä. ”Tuotantolaitoksissa työ tapahtuu niin sanotusti neljän seinän sisällä eivätkä maallikot pääse näkemään mitä ammattilaiset tekevät ja mitä heitän työtehtäviinsä kuuluu. Kilpailut ovat yksi keino tuoda näkyväksi tätä työtä. Toivottavasti tätäkin kautta työn ja koulutuksen arvostus kasvavat,” jatkaa Miika.
Kokenut opettaja olisi kiinnostunut jatkamaan Suomen mestaruuden jälkeen kohti maailmanmestaruuskilpailuja eli Skills-kilpailuja kohti. ”Tämä tietysti riippuu kilpailijoiden motivaatiosta. Skills-kilpailuihin pystytyään valmentautumaan myös työelämään siirtymisen jälkeen ja valmennusta sekä kilpailumatkaa varten on perustettu rahasto, jolla opiskelijoita voidaan tukea.Toivotaan, että myös tulevaisuudessa opiskelijoilta löytyy intoa mittelöidä osaamisessa”
”Tarpeeksi kun Ponsse-polkua kulkee, muodostuu siitä ajan kanssa ura,” naurahtaa Väinö haastattelun päätteeksi.
Mikä on Ponsse-polku?
Ponsse-polku on Ylä-Savon ammattiopiston (YSAO) ja Ponssen yhteinen oppimispolku. Ponsse-polku mahdollistaa opiskelijalle joustavan opintopolun ja käytännönläheisen ammatillisen tutkinnon. Ponsse-polku on myös Ponsselle merkittävä rekrytointikanava. Ponssen ja YSAO:n yhteistyö alkoi vuonna 2011.
Polusta kiinnostuneet ja siihen valitut opiskelijat aloittavat työpaikalla tapahtuvan oppimisen heti ensimmäisen opiskeluvuotensa aikana. Opinnot etenevät ensimmäisen vuoden tutustumisjakson jälkeen joustavasti ja käytännönläheisesti työssä oppimalla ennalta määritellyissä työpisteissä Ponssen toimipisteillä tai kumppaniyrityksissä. Tutkinnon vaatimat tiedot ja taidot opiskellaan työpaikoilla, ja siellä suoritetaan myös ammattiosaamisen näytöt. Yhteistyö Ponssen ja YSAO:n kesken varmistaa alalla tarvittavan osaamisen.
Ponsse-polulle voi hakeutua opiskelemalla YSAO:lla kone- ja tuotantotekniikan, sähkö- ja automaatioalan, auto- ja logistiikka-alan tai tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa.