Ponsse-polulta vauh­tia Taitaja2025 ‑kil­pai­lui­hin 

Ammat­til­li­sen kou­lu­tuk­sen Taitaja2025 suo­men­mes­ta­ruus­kil­pai­lu­jen finaa­lit kil­pail­tiin Turussa 5. – 8.5.2025. Ponsse-polulla opis­ke­leva, Ylä-Savon ammat­tio­pis­ton opis­ke­lija Väinö Rau­ta­koski voitti kil­pai­luissa kul­taa konee­na­sen­nus ja kun­nos­sa­pito ‑sar­jassa.

Kil­pai­lun kär­ki­kol­mikko vasem­malta Pau­lus Syr­jälä, Ylä-Savon ammat­tio­pisto, Väinö Rau­ta­koski, Ylä-Savon ammat­tio­pisto (Ponsse-polku) ja Toma Paak­ku­nai­nen, Rive­ria. Kuva: Taitaja2025

Tai­ta­ja2025-tapah­tu­maa vie­tet­tiin tee­malla Ammat­ti­tai­dolla tule­vai­suu­teen. Tapah­tu­massa juh­lis­tet­tiin tule­vai­suu­den nuo­ria ammat­ti­lai­sia. Lähes 1800 semi­fi­na­lis­tin jou­kosta 400 nuorta oli rai­van­nut tiensä finaa­liin, jossa kil­pail­tiin kaik­ki­aan 47 lajissa. Ponsse oli mukana tapah­tu­massa yhtenä pää­yh­teis­työ­kump­pa­nina.

Finaa­lissa lajien kil­pai­lu­teh­tä­vät koos­tui­vat noin kah­den tun­nin mit­tai­sista moduu­leista ja koko kil­pai­lun kesto oli 10–16 tun­tia, joten tai­toja todella mita­taan kil­pai­lun ede­tessä. Kil­pai­lu­tuo­ma­ris­tossa suo­ri­tuk­sia oli­vat arvioi­massa pää­tuo­ma­rin lisäksi yri­tyk­sistä vali­tut alan ammat­ti­lai­set. Kili­pai­lu­teh­tä­viin sisäl­tyi yrit­tä­jyy­den, kes­tä­vän kehi­tyk­sen sekä työ­hy­vin­voin­nin ja työ­tur­val­li­suu­den tee­mat.

Ponsse-polulla opis­ke­leva Väinö Rau­ta­koski edusti Ylä-Savon ammat­tio­pis­toa konee­na­sen­nuk­sen ja kun­nos­sa­pi­don finaa­lissa. Laji poh­jau­tuu kone- ja tuo­tan­to­tek­nii­kan perus­tut­kin­non sekä työ­elä­män vaa­ti­muk­siin ja lajissa kil­pail­laan asen­nus- ja kun­nos­sa­pi­to­tai­doista.

Väinö Rau­ta­koski kil­pai­lu­teh­tä­vän parissa. Kuva: Taitaja2025

Konee­na­sen­nuk­sen ja kun­nos­pi­don finaa­li­teh­tävä koos­tui kuu­desta moduu­lista. Kun­kin teh­tä­vän oli suun­ni­tel­lut yri­tys, jonka edus­ta­jat oli­vat myös arvioi­massa suo­ri­tusta. Näin ollen teh­tä­vät oli­vat hyvin lähellä aitoja työ­elä­män ongel­man­rat­kai­suja. Väi­nön finaa­li­teh­tä­vät koos­tui­vat seu­raa­vasti:

Met­sä­ko­neen rakenne tutuksi työ­har­joit­te­lussa

Toista vuotta kone- ja tuo­tan­to­tek­nii­kan perus­lin­jalla opis­ke­leva Väinä Rau­ta­koski on ollut tyy­ty­väi­nen opin­toi­hinsa Ponsse-polulla. Käy­tän­nön­lä­hei­sen opis­ke­lun kautta pää­see nopeasti kiinni töi­hin ja ammat­ti­lais­ten kanssa työs­ken­tely tukee teo­riao­pin­toja.

”Ensim­mäi­sen vii­kon pitui­sen tutus­tu­mis­jak­son suo­ri­tin keväällä 2024. Syk­syllä olin syy­lo­man jäl­keen jou­luun saakka töissä kokoon­pa­no­lin­jalla ja tämän vuo­den alusta tou­ko­kuun alkuun saakka työs­ken­te­lin Iisal­men huol­to­pal­ve­lu­kes­kuk­sella,” ker­too Väinö. ”Ensim­mäi­sellä har­joit­te­lu­jak­solla tuo­tan­nossa työs­ken­te­lin nos­tu­rien esi­val­mis­te­lussa. Toi­sella har­joit­te­lu­jak­solla olin etu­run­gon kokoon­pa­no­lin­jalla, jossa asen­net­tiin vaih­teisto, moot­tori ja kes­ki­ni­vel.”

Voit­ta­jan on helppo hymyillä. Väinö Rau­ta­kos­ken rin­nalla Tai­taja-jouk­ku­een huol­taja, opet­taja ja Ponsse-polun yhteys­hen­kilö Miika Vaa­ra­suo.

Har­joit­te­lu­jak­solla tuo­tan­nossa Väinö seu­rasi mah­dol­li­suuk­sien mukaan työs­ken­te­lyä myös muilla kokoon­pa­no­lin­joilla. ”Jos oli  yhtään jou­toai­kaa, kävin seu­raa­massa mitä muilla kokoon­pa­non työ­pis­teillä teh­tiin. Kun näki miltä kone eri kokoon­pa­no­vai­heissa näyt­tää, tämä aut­toi myös koneen tun­te­mi­sessa huol­toja teh­täessä,” Väinö tuu­mai­lee.

”Uskon, että Ponsse-polulla opis­kelu oli iso tekijä Väi­nön kil­pai­luun val­mis­tau­tu­mi­sessa ja kul­ta­mi­ta­lin saa­vut­ta­mi­sessa,” toteaa kil­pai­luissa huol­taja mukana ollut, Ylä-Savon ammat­tio­pis­ton opet­taja Miika Vaa­ra­suo. Miika toi­mii ope­tus­työn ohessa myös ammat­tio­pis­ton ja Pons­sen yhteys­hen­ki­lönä.

Kil­pai­lu­la­jina konee­na­sen­nus ja kun­nos­sa­pito on hyvin laaja ja osaa­mista tar­vi­taan hydrau­lii­kasta ja säh­kö­asen­nuk­sista alkaen. Kil­pai­lut myös tuo­vat hie­nosti esiin tuo­tan­nossa teh­tä­vää työtä. ”Tuo­tan­to­lai­tok­sissa työ tapah­tuu niin sano­tusti nel­jän sei­nän sisällä eivätkä maal­li­kot pääse näke­mään mitä ammat­ti­lai­set teke­vät ja mitä hei­tän työ­teh­tä­viinsä kuu­luu. Kil­pai­lut ovat yksi keino tuoda näky­väksi tätä työtä. Toi­vot­ta­vasti tätä­kin kautta työn ja kou­lu­tuk­sen arvos­tus kas­va­vat,” jat­kaa Miika.

Koke­nut opet­taja olisi kiin­nos­tu­nut jat­ka­maan Suo­men mes­ta­ruu­den jäl­keen kohti maa­il­man­mes­ta­ruus­kil­pai­luja eli Skills-kil­pai­luja kohti. ”Tämä tie­tysti riip­puu kil­pai­li­joi­den moti­vaa­tiosta. Skills-kil­pai­lui­hin pys­ty­ty­ään val­men­tau­tu­maan myös työ­elä­mään siir­ty­mi­sen jäl­keen ja val­men­nusta sekä kil­pai­lu­mat­kaa var­ten on perus­tettu rahasto, jolla opis­ke­li­joita voi­daan tukea.Toivotaan, että myös tule­vai­suu­dessa opis­ke­li­joilta löy­tyy intoa mit­te­löidä osaa­mi­sessa”

”Tar­peeksi kun Ponsse-pol­kua kul­kee, muo­dos­tuu siitä ajan kanssa ura,” nau­rah­taa Väinö haas­tat­te­lun päät­teeksi.

Mikä on Ponsse-polku?

Ponsse-polku on Ylä-Savon ammat­tio­pis­ton (YSAO) ja Pons­sen yhtei­nen oppi­mis­polku. Ponsse-polku mah­dol­lis­taa opis­ke­li­jalle jous­ta­van opin­to­po­lun ja käy­tän­nön­lä­hei­sen amma­til­li­sen tut­kin­non. Ponsse-polku on myös Pons­selle mer­kit­tävä rek­ry­toin­ti­ka­nava. Pons­sen ja YSAO:n yhteis­työ alkoi vuonna 2011.

Polusta kiin­nos­tu­neet ja sii­hen vali­tut opis­ke­li­jat aloit­ta­vat työ­pai­kalla tapah­tu­van oppi­mi­sen heti ensim­mäi­sen opis­ke­lu­vuo­tensa aikana. Opin­not ete­ne­vät ensim­mäi­sen vuo­den tutus­tu­mis­jak­son jäl­keen jous­ta­vasti ja käy­tän­nön­lä­hei­sesti työssä oppi­malla ennalta mää­ri­tel­lyissä työ­pis­teissä Pons­sen toi­mi­pis­teillä tai kump­pa­niy­ri­tyk­sissä. Tut­kin­non vaa­ti­mat tie­dot ja tai­dot opis­kel­laan työ­pai­koilla, ja siellä suo­ri­te­taan myös ammat­tio­saa­mi­sen näy­töt. Yhteis­työ Pons­sen ja YSAO:n kes­ken var­mis­taa alalla tar­vit­ta­van osaa­mi­sen.

Ponsse-polulle voi hakeu­tua opis­ke­le­malla YSAO:lla kone- ja tuo­tan­to­tek­nii­kan, sähkö- ja auto­maa­tio­alan, auto- ja logis­tiikka-alan tai tieto- ja vies­tin­tä­tek­nii­kan perus­tut­kin­toa.