Tehoa ja nopeutta myrs­ky­tu­ho­jen kor­jaa­mi­seen

Yhdys­val­to­jen kaak­koi­so­siin iske­nyt hur­ri­kaani Helene aiheutti val­ta­vat vahin­got niin met­sille kuin laa­jem­min talou­delle. Eri­tyi­sesti Geor­gian osa­val­tiossa met­sät ja nii­den omis­ta­jat jou­tui­vat koville. Nyt käyn­nissä on myrs­ky­tu­ho­jen laa­ja­mit­tai­nen kor­jaus­työ, jossa PONSSE-koneet ovat osoit­ta­neet arvonsa tehok­kaassa ja kes­tä­vässä puun­kor­juussa.

Hir­mu­myrsky Helene iski Yhdys­val­to­jen kaak­kois­osaan syys­kuun lop­pu­puo­lella 2024. Kovim­mil­laan yli 220 km/h puhal­ta­neet jat­ku­vat tuu­let aiheut­ti­vat val­ta­vaa aineel­lista vahin­koa. Hur­ri­kaani Helene ran­tau­tui Flo­ri­dassa ja kulki sen jäl­keen Geor­gian läpi vai­kut­taen myös Ten­nes­see­hen, Poh­jois-Caro­li­naan ja Vir­gi­ni­aan.

Hir­mu­myrsky Helene ran­tau­tui Flo­ri­dassa ja kulki sen jäl­keen Geor­gian läpi vai­kut­taen myös Etelä-Caro­li­naan, Poh­jois-Caro­li­naan ja Ten­nes­see­hen.

“Täl­lai­sen myrs­kyn voi­man säi­ly­mi­nen näin pit­källe sisä­maa­han on aivan ennen­kuu­lu­ma­tonta”, sanoo par­hail­laan Geor­giassa met­sä­tu­ho­jen parissa ura­koiva Lee Mil­ler.

Töitä myrs­ky­tu­ho­jen parissa riit­tää kaa­kon osa­val­tioissa, sillä voi­mak­kaat tuu­let ja rank­ka­sa­teet kaa­toi­vat puita ja aiheut­ti­vat ennä­tyk­sel­li­siä tul­via. Edes hyvin hoi­de­tuilla met­sillä ei ollut mah­dol­li­suutta vält­tyä myrs­kyn tuhoilta.

Esi­mer­kiksi Geor­giassa myrsky vau­rioitti noin 8,9 mil­joo­naa heh­taa­ria met­sää – lähes 40 pro­sent­tia osa­val­tion met­sä­ta­lous­a­lueista. Vaka­vim­mat tuhot kär­sit­tiin noin 1,47 mil­joo­nan heh­taa­rin alu­eella. On las­kettu, että kokoa­nais­va­hin­koa Geor­gian met­sä­ta­lou­delle ker­tyi 1,28 mil­jar­dia dol­la­ria.

Metsäkoneenkuljettaja opti­moi laa­dun ja löy­tää vir­heet

Hele­nen laan­nut­tua ura­koit­si­joita kut­sut­tiin ympäri Yhdys­val­toja hoi­ta­maan kii­rei­sim­piä töitä, kuten avaa­maan teitä ja kor­jaa­maan talo­jen päälle kaa­tu­neita puita. Monia PONSSE-koneilla ura­koi­via yrit­tä­jiä työs­ken­te­lee yhä myrs­ky­tu­ho­jen parissa useassa osa­val­tiossa, sanoo Pons­sen mark­ki­noin­ti­joh­taja Timo Savor­nin.

Pieni pin­ta­paine ja erin­omai­nen puun­kä­sit­te­ly­kyky teke­vät Pons­sesta tehok­kaan työ­juh­dan, kun Flo­ri­dan ja Geor­gian suo­mai­sessa maas­tossa kor­ja­taan sinne tänne kaa­tu­neita puita. PONSSE-met­sä­ko­neet perus­tu­vat ympä­ris­töys­tä­väl­li­seen tava­ra­la­ji­me­ne­tel­män (CTL) puun­kor­juuseen, joka tuo parem­paa opti­moin­tia ver­rat­tuna Poh­jois-Ame­ri­kassa ylei­seen koko­run­ko­me­ne­tel­mään (FTL).

Met­sä­teol­li­suu­den mark­ki­na­vaih­te­lut saa­vat yhdys­val­ta­lai­sia ammat­ti­lai­sia siir­ty­mään eri puo­lille maata aina tilan­teen mukai­sesti. Geor­gian savo­toilla työs­ken­te­levä Lee Mil­ler ja hänen yri­tyk­sensä Mil­ler Tim­ber Ser­vices oli­vat kui­ten­kin mai­se­missa ja met­sän­kor­juu­töissä jo ennen myrs­kyä.

“Uskomme moni­puo­li­suu­teen ja halusimme laa­jen­taa toi­min­taamme uusille mark­ki­noille, ja siksi pää­timme tulla tänne.”

Lee Mil­le­rin mukaan tie­dot myrs­ky­tu­ho­työ­maista ja ‑mah­dol­li­suuk­sista kul­ke­vat enim­mäk­seen suusta suu­hun. Joku tun­tee jon­kun, joku taas ajaa tuhoa­lu­een ohi ja ker­too näke­mäs­tään muil­le­kin.

Suju­vaa kul­kua myös kos­teilla alueilla

Mil­le­rin tiimi on pai­kalla kor­jaa­massa kaa­tu­neita män­tyjä, joita toi­mi­te­taan sekä sellu- että vii­lu­teh­taille. Koneina savo­talla toi­mi­vat H7-har­ves­te­ri­päällä varus­tettu Ergo-har­ves­teri ja Buf­falo-kuor­mat­rak­tori. Geor­gian tasai­nen ja kos­tea­poh­jai­nen maasto on rin­ne­työs­ken­te­lyyn tot­tu­neille mie­hille har­vi­nai­sempi toi­min­taym­pä­ristö. PONSSE-met­sä­ko­nei­den kyky sopeu­tua eri­lai­siin maas­toi­hin saa heiltä kui­ten­kin kii­tosta.

”Maas­toa myö­täi­le­villä pyö­rillä ja teloilla varus­te­tut PONSSE-koneet pys­ty­vät liik­ku­maan peh­meällä ja vai­kea­kul­kui­sella maa­pe­rällä, jolla pai­kal­li­set pai­na­vat tela­har­ves­te­rit eivät kykene työs­ken­te­le­mään. Tämä on rat­kai­se­vaa kos­teilla tuhoa­lueilla”, Mil­ler sanoo.

Sel­vän eron Pons­sen ja tava­ra­la­ji­me­ne­tel­män (CTL) eduksi tekee myös kyky nos­taa, siir­tää ja käsi­tellä maa­han kaa­tu­neita puita. Har­ves­te­ri­pää pys­tyy käsit­te­le­mään maassa makaa­via puita tehok­kaasti ja pelas­ta­maan arvo­kasta puu­ta­va­raa. Tämä mah­dol­lis­taa pui­den oikean­lai­sen lajit­te­lun: par­haat tukit toi­mi­te­taan sahalle ja muut run­got sel­lu­teh­taalle.

“Voimme pro­ses­soida puut parem­min – har­ves­te­ri­pää aut­taa teke­mään laa­duk­kaam­pia tuk­keja vau­rioi­tu­neista, lat­vat­to­mista tai kol­hiin­tu­neista puista. Puut saa­daan hyö­dyn­net­tyä mah­dol­li­sim­man hyvin”, Mil­ler sanoo.

Myrs­kystä toi­pu­mi­nen ja jäl­kien sii­voa­mi­nen met­sistä tulee vie­mään mies­ten arvion mukaan aina­kin kaksi vuotta. Töitä teh­dään myös aikaa vas­taan, sillä pui­den sinis­ty­mi­nen voi pilata kaa­tu­neita puita nopeasti.

“PONSSE-met­sä­ko­neet aut­ta­vat meitä opti­moi­maan, kerää­mään ja laji­te­le­maan kaa­tu­neet run­got saha­tu­keiksi ja sel­lu­puuksi ennen puun arvon hei­ken­ty­mistä. Tämä on tär­keää, jotta maa­no­mis­ta­jat saa­vat par­haan mah­dol­li­sen tuo­ton puis­taan.”