
Tehoa ja nopeutta myrskytuhojen korjaamiseen
Yhdysvaltojen kaakkoisosiin iskenyt hurrikaani Helene aiheutti valtavat vahingot niin metsille kuin laajemmin taloudelle. Erityisesti Georgian osavaltiossa metsät ja niiden omistajat joutuivat koville. Nyt käynnissä on myrskytuhojen laajamittainen korjaustyö, jossa PONSSE-koneet ovat osoittaneet arvonsa tehokkaassa ja kestävässä puunkorjuussa.
Hirmumyrsky Helene iski Yhdysvaltojen kaakkoisosaan syyskuun loppupuolella 2024. Kovimmillaan yli 220 km/h puhaltaneet jatkuvat tuulet aiheuttivat valtavaa aineellista vahinkoa. Hurrikaani Helene rantautui Floridassa ja kulki sen jälkeen Georgian läpi vaikuttaen myös Tennesseehen, Pohjois-Carolinaan ja Virginiaan.

“Tällaisen myrskyn voiman säilyminen näin pitkälle sisämaahan on aivan ennenkuulumatonta”, sanoo parhaillaan Georgiassa metsätuhojen parissa urakoiva Lee Miller.
Töitä myrskytuhojen parissa riittää kaakon osavaltioissa, sillä voimakkaat tuulet ja rankkasateet kaatoivat puita ja aiheuttivat ennätyksellisiä tulvia. Edes hyvin hoidetuilla metsillä ei ollut mahdollisuutta välttyä myrskyn tuhoilta.
Esimerkiksi Georgiassa myrsky vaurioitti noin 8,9 miljoonaa hehtaaria metsää – lähes 40 prosenttia osavaltion metsätalousalueista. Vakavimmat tuhot kärsittiin noin 1,47 miljoonan hehtaarin alueella. On laskettu, että kokoanaisvahinkoa Georgian metsätaloudelle kertyi 1,28 miljardia dollaria.
Metsäkoneenkuljettaja optimoi laadun ja löytää virheet
Helenen laannuttua urakoitsijoita kutsuttiin ympäri Yhdysvaltoja hoitamaan kiireisimpiä töitä, kuten avaamaan teitä ja korjaamaan talojen päälle kaatuneita puita. Monia PONSSE-koneilla urakoivia yrittäjiä työskentelee yhä myrskytuhojen parissa useassa osavaltiossa, sanoo Ponssen markkinointijohtaja Timo Savornin.
Pieni pintapaine ja erinomainen puunkäsittelykyky tekevät Ponssesta tehokkaan työjuhdan, kun Floridan ja Georgian suomaisessa maastossa korjataan sinne tänne kaatuneita puita. PONSSE-metsäkoneet perustuvat ympäristöystävälliseen tavaralajimenetelmän (CTL) puunkorjuuseen, joka tuo parempaa optimointia verrattuna Pohjois-Amerikassa yleiseen kokorunkomenetelmään (FTL).
Metsäteollisuuden markkinavaihtelut saavat yhdysvaltalaisia ammattilaisia siirtymään eri puolille maata aina tilanteen mukaisesti. Georgian savotoilla työskentelevä Lee Miller ja hänen yrityksensä Miller Timber Services olivat kuitenkin maisemissa ja metsänkorjuutöissä jo ennen myrskyä.
“Uskomme monipuolisuuteen ja halusimme laajentaa toimintaamme uusille markkinoille, ja siksi päätimme tulla tänne.”
Lee Millerin mukaan tiedot myrskytuhotyömaista ja ‑mahdollisuuksista kulkevat enimmäkseen suusta suuhun. Joku tuntee jonkun, joku taas ajaa tuhoalueen ohi ja kertoo näkemästään muillekin.
Sujuvaa kulkua myös kosteilla alueilla
Millerin tiimi on paikalla korjaamassa kaatuneita mäntyjä, joita toimitetaan sekä sellu- että viilutehtaille. Koneina savotalla toimivat H7-harvesteripäällä varustettu Ergo-harvesteri ja Buffalo-kuormatraktori. Georgian tasainen ja kosteapohjainen maasto on rinnetyöskentelyyn tottuneille miehille harvinaisempi toimintaympäristö. PONSSE-metsäkoneiden kyky sopeutua erilaisiin maastoihin saa heiltä kuitenkin kiitosta.

”Maastoa myötäilevillä pyörillä ja teloilla varustetut PONSSE-koneet pystyvät liikkumaan pehmeällä ja vaikeakulkuisella maaperällä, jolla paikalliset painavat telaharvesterit eivät kykene työskentelemään. Tämä on ratkaisevaa kosteilla tuhoalueilla”, Miller sanoo.
Selvän eron Ponssen ja tavaralajimenetelmän (CTL) eduksi tekee myös kyky nostaa, siirtää ja käsitellä maahan kaatuneita puita. Harvesteripää pystyy käsittelemään maassa makaavia puita tehokkaasti ja pelastamaan arvokasta puutavaraa. Tämä mahdollistaa puiden oikeanlaisen lajittelun: parhaat tukit toimitetaan sahalle ja muut rungot sellutehtaalle.
“Voimme prosessoida puut paremmin – harvesteripää auttaa tekemään laadukkaampia tukkeja vaurioituneista, latvattomista tai kolhiintuneista puista. Puut saadaan hyödynnettyä mahdollisimman hyvin”, Miller sanoo.
Myrskystä toipuminen ja jälkien siivoaminen metsistä tulee viemään miesten arvion mukaan ainakin kaksi vuotta. Töitä tehdään myös aikaa vastaan, sillä puiden sinistyminen voi pilata kaatuneita puita nopeasti.
“PONSSE-metsäkoneet auttavat meitä optimoimaan, keräämään ja lajitelemaan kaatuneet rungot sahatukeiksi ja sellupuuksi ennen puun arvon heikentymistä. Tämä on tärkeää, jotta maanomistajat saavat parhaan mahdollisen tuoton puistaan.”