40 vuotta yrittäjyyttä — 10 vuotta yhteistyötä Ponssen kanssa
Metsäkoneyrittäjä Inge Gustafssonilla on neljä koneketjua, ja usein jokin kauppa meneillään Gimossa, Pohjois-Uplannissa, Ruotsissa. Eläkeiän reilu ylityskään ei estä Ingeä suunnittelemasta uusia investointeja. Jos aikaa jää jää harvennustöihin, niin mies on tyytyväinen.
Inge Gustafsson aloitti metsäkoneyrittäjänä jo vuonna 1984, muutama vuosi sen jälkeen, kun hän oli aloittanut metsurin työn Hargs Brukilla Pohjois-Uplannissa. Kaikki alkoi yhdestä kuormatraktorista, mutta ei jäänyt siihen. Pian yrityksessä oli sekä harvesteri että kuormatraktori ja niiden lisäksi puutavara-autoja.
Yrityksen yhteistyö Ponssen kanssa alkoi, kun eräälle asiakkaalle tehtiin paljon töitä pehmeässä maastossa. Tämän jälkeen Inge Gustafsson ja eräs toinen metsäkoneyrittäjä investoivat kumpikin omaan kymmenpyöräiseen PONSSE-kuormatraktoriinsa. Sitä on seurannut keltamusta kone yksi toisensa jälkeen.
Arvostetun perheyrityksen juuret
”Ponsse tekee meihin jatkuvasti yhä suuremman ja suuremman vaikutuksen. Meille on tärkeää ostaa perheyritykseltä. Koemme Ponssen suhteen meihin läheiseksi, avoimeksi ja sitoutuneeksi – kaikilla tasoilla. Se tuntuu turvalliselta”, Inge kuvailee.
Inge Gustafssons Skogstransport AB:ssä on käynnissä paljon muutoksia, kun uusia metsäkoneita ja harvesteripäivä on tilattu. Pian Gustafssonin PONSSE-konekantaan kuuluvat harvestereista PONSSE Bear ja PONSSE Scorpion Giant, joissa molemmissa on H8-harvesteripää, ja kuormatraktoreista PONSSE Mammoth ja PONSSE Elephant King.
”Uudistushakkuissa käytetty koneketju on erikoisryhmä, jota käytetään, kun työskennellään pehmeämmillä mailla. Harvesterina toimii vastahankittu Scorpion King, jossa on H7-harvesteripää ja erikoistela. Erikoiskoneryhmän kuormatraktorina toimii PONSSE Buffalo, jossa on kymmenen pyörää ja takana tukiakseli. Tämä on toinen kymmenpyöräinen kuormatraktorimme vuoden 2014 jälkeen.”
Harvennushakkuissa käytetään koneketjua, jossa on H6-harvennuspäällä varustettu Scorpion ja äskettäin hankittu PONSSE Elk-kuormatraktori.
Gustafssonin mielestä Ponssen koneet mahdollistavat koneryhmien tehokkaan optimoinnin toimeksiantojen mukaan.
”Metsäkoneenkuljettajat ovat kaiken perusta”
Valtaosa töistä on yleensä uudistushakkuita, mistä huolimatta Inge Gustafsson pitää henkilökohtaisesti eniten harvennustöistä.
”Isoilla harvennustyömailla unohdan helposti ajan kulun. Työn tekeminen on hauskaa. Minusta tuntuu, että luon jotakin uutta tulevaisuutta varten.”
Tällä hetkellä Ingen yrityksessä on yhteensä 14 työntekijää. Yhdessä he muodostavat hyvän työporukan, Inge kertoo.
”Metsäkoneenkuljettajat ovat kaiken perusta. Kaikilla savotoilla on omat vaatimuksensa, ja osassa niistä tarvitaan vielä jotakin ylimääräistäkin. Silloin on hyvä,että meillä on hyvät ja taitavat kuljettajat ja erittäin hyvät, toimivat koneet.”
Kolme uusinta konetta ovat harvesteri PONSSE Bear, kuormatraktorit PONSSE Mammoth ja PONSSE Elephant King, jotka kaikki on otettu käyttöön vuonna 2023.
”Mammoth on melkoinen jättiläinen, mutta toimii silti erittäin hyvin sekä koneellisessa työssä että metsässä. Se kulkee tasaisesti ja sen polttoaineenkulutus on alhainen. Lisäksi sen tasapaino on erittäin hyvä pitkällä takatelillä.”
Yrityksellä on PONSSE Active Care ‑huoltosopimus kaikissa koneissa.
”Huoltosopimus helpottaa meidän työtämme ja varmistaa, että kaikki huoltotoimet tehdään oikealla tavalla ja oikeaan aikaan.
Inge Gustafsson ei koskaan kyllästy metsässä olemiseen, vaan viettää siellä mielellään aikaa myös työpäivän jälkeen. Metsästys on tärkeä harrastus, jossa hän käyttää myös kolmea koiraansa: kahta jämtlanninpystykorvaa ja yhtä mäyräkoiraa. Myös avovaimo Ann Bergström on yrittäjä. Hänellä on oma kampaamo. Perheeseen kuuluu lisäksi kaksi lasta ja kaksi lapsenlasta.
Maataloustöistä metsuriksi
Inge Gustafssonista olisi todennäköisesti tullut maanviljelijä, jollei hän ei olisi ihastunut metsään.
”Tein maataloustöitä ennen metsurina aloittamista. Pidin maanviljelystä paljon, mutta en kadu valintaani. Välillä on tietysti ollut rankkaa, mutta yleisesti ottaen vuodet ovat olleet erittäin hyviä.”
Urakointi neljällä koneketjulla tuo mukanaan vastuita ja paljon hallinnollisia tehtäviä, mutta toimintaa on harjoitettu ajoittain myös isommassa mittakaavassa.
”Nykyinen yrityksen koko tuntuu sopivalta”, Inge Gustafsson sanoo.