Neljä vuosikymmentä yhteistyöstyötä Ponssen kanssa
Kunnostaessaan vanhaa harvesteriaan 80-luvulla Rolf Nyström valitsi siihen Ponssen harvesteripää . Tuolloin alkoi yhteistyö, joka on jatkunut tähän päivään saakka. Rolf muistelee 40 vuottaan metsäalalla ja yhteistyötä Ponssen kanssa.
Rolf Nyström on seurannut läheltä metsäkoneiden kehitystä – ensin työntekijänä ja myöhemmin urakoitsijana. Tällä hetkellä konekantaan kuuluu PONSSE Cobra ‑harvesteri ja PONSSE Buffalo ‑kuormatraktori. Koneet ovat käytössä kahdessa vuorossa Jokumukan ja sen ympäristön uudishakkuilla.
Nyströmillä on käytössään harvesteri, mutta aiemmin hän työskenteli myös kaksikouraisella harvesterilla.
”Tekniikka on kehittynyt valtavasti. Hydrauliikka, mekaniikka, materiaalit, elektroniikka, ergonomia ja kuljettajan työympäristö, eli oikeastaan kaikki. Nykyään tuottavuus on suuri, samoin käyttövarmuus. Tänä päivänä on jo itsestäänselvyys, että kaikki toimii.”
Rolfs Skogsmaskiner AB tekee töitä lähinnä Sveaskogille. Metsämaat ovat Pohjois-Ruotsille tyypillistä, lähes yksinomaan mäntyä. Puiden keskitilavuus 0,20–0,25 kuutiometriä
Vuonna 2019 yrityksessä otettiin käyttöön ensimmäinen harvesteri. Se oli Ruotsissa ensimmäinen uuden sukupolven PONSSE Cobra. PONSSE Buffalo otettiin käyttöön vuoden 2023 syyskuussa. Yrityksellä on ollut aiemmin käytössä myös vanhemman sukupolven Cobra.
Tarkkaan harkittu koneketju
Rolf Nyström viihtyy hyvin Cobran ohjaamossa ja arvostaa Buffalon monipuolisia ominaisuuksia. Yhdessä ne ovat toimeksiantoihin hyvin sopiva koneketju.
”Harvesterilla on paljon tunteja takanaan, joten vaihto uuteen voi pian olla ajankohtainen”, kertoo Rolf Nyström, joka on nyt katsellut PONSSE Scorpion ‑harvesteria.
Opiskeluaikojensa loppupuolella Rolf Nyström harkitsi valtionmetsänhoitajan työtä, mutta tiedossa oleva perheenlisäys sai hänet valitsemaan kotikentän.
”Metsätalous on luonteva osa seutua, enkä ole koskaan katunut valintaani tehdä työtä metsäkoneilla.”
Rolf Nyströmin alkuaikoina alalla oli tavallista, että koneet olivat erittäin pitkäikäisiä. Niitä korjattiin,hitsattiin ja moottoreita sekä vaihdelaatikoita ja hydraulipumppuja vaihdettiin. Juuri tällaisen kunnostustyön vuoksi hän oli aikoinaan ensimmäisen kerran yhteydessä Ponsseen.
”En tuntenut silloin lainkaan Ponssea yrityksenä, mutta nyt tunnen”, hän sanoo hymyillen iloisena siitä, että on saanut seurata suomalaisen metsäkonevalmistajan työtä jo 1980-luvulla.
Pitkäikäisistä koneista puhuttaessa Rolf muistelee tapausta vuodelta 2005: Gudrun-myrskyn jälkeen hän osallistui metsätöihin myrskyn murjomalla alueella, ja päätyi silloisella PONSSE Ergollaan vain muutaman kymmenen kilometrin päähän kunnostamastaan harvesterista, johon hän oli asentanut PONSSE-harvesteripään useita vuosia aiemmin.
”Koneen uusi omistaja oli iloinen saadessaan minuun yhteyden, koska koneessa otettiin käyttöön useita erikoisratkaisuja sinä aikana, kun se oli omistuksessani.”
Huoltosopimus selvä valinta
Rolf Nyströmille PONSSE Active Care ‑huoltosopimus oli selvä valinta.
”Voin olla varma siitä, että huolto tulee tehdyksi – oikealla tavalla ja oikeaan aikaan. Lisäksi Ponsse saa kaikkien koneiden huoltotiedot, mistä on hyötyä vaihdon yhteydessä.”
Lähimmälle PONSSE-huoltopalvelukeskukselle on melko pitkä matka, mutta tarvittavat varaosat toimitetaan kuitenkin nopeasti.
”Aamulla tilattu osa saapuu illalla linja-auton mukana.”
Yleisesti ottaen erinomainen käyttövarmuus merkitsee paljon, sanoo Rolf Nyström, joka mieluummin metsästää ja kalastaa kuin rassaa koneita. Hän arvostaa työn vapautta ja metsää työpaikkana. Paras vuodenaika on kesä, mutta myös kevättalvi on mieluinen. Hän pärjäisi kuitenkin kokonaan ilman joulu-helmikuuta.
Ahkerat ja arvostetut työntekijät
Rolf Nyström arvostaa työntekijöitään paljon. Lars Olof Engman on työskennellyt vuosien ajan Buffalolla. Anders Stenman on uudempi työntekijä kuormatraktorin kuljettajana. Rolf Nyström jakaa harvesterin yhdessä poikansa William Jönssonin kanssa, joka aloitti yrityksessä vuonna 2008.
”Osaavat metsäkoneiden kuljettajat ovat kullan arvoisia. Emme pysty mitenkään kilpailemaan kaivosalan kanssa palkoissa, mutta metsällä on toivottavasti muita arvoja.
Rolf Nyströmin mielestä hänen yrityksensä on juuri sopivan kokoinen.
”Minulla on ollut aiemmin kaksi koneketjua, mutta nykyinen on helpommin hallittavissa ja edellyttää myös minulta paljon tunteja harvesterilla. Se on minulle mieluista.”