Vuoden varaosamyyjä ‑kilpailun voitto Matille Viroon
3.5.2021
Kansainvälisen varaosakilpailun voitto meni tänä vuonna Viron Konekeskolla varaosamyyjänä toimivalle Mati Simmille, joka kertoo tietotaitonsa kehittyneen päivittäisen työn kautta. Hän on myös muutama vuosi sitten osallistunut Ponssen järjestämään varaosamyyjien koulutukseen.
Ponsse järjesti kansainvälisen Vuoden varaosamyyjä ‑kilpailun kolmannen kerran 26.–28.11.2018 Iisalmessa. Kilpailusta saatavaa palautetta hyödynnetään muun muassa varaosamyyjien koulutustarpeiden kartoittamiseen ja koulutusohjelman kehittämiseen maailmanlaajuisesti.
”Tietotaito ja osaava varaosamyyjä ovat varaosaliiketoiminnan perusta. Nykyaikaiset metsäkoneet ovat niin teknisiä ja kehittyvät niin nopeasti, että varaosamyyjän työssä on todella tärkeää pysyä ajan hermoilla”, viennin varaosapäällikkö Mikko Eskelinen toteaa.
Kuvassa kilpailjat Nong Yunhai (Kiina), Maris Kreituzis (Latvia), Mati Simm (Viro), Andreas Tyrsell (Ruotsi), Carlos Godoy (Uruguay), Tomas Jokubaitis (Liettua) ja Juha Peura (Suomi)
Vuoden tytäryhtiö ja Vuoden jälleenmyyjä ‑palkinnot Venäjälle
3.5.2021
OOO Ponsse valittiin toisena vuonna peräkkäin Ponssen Vuoden tytäryhtiöksi. Vahvasti kehittyvä markkina ja myynnin positiivinen kasvu nousivat valintaperusteluissa kärkeen.
“Tämä on hieno ja merkittävä tunnustus meidän energiselle ja koko ajan kehittyvälle tiimillemme”, sanoo Jaakko Laurila OOO Ponssen toimitusjohtaja.
“Meillä on kova halu menestyä, ja olemme valmiita tekemään töitä sen eteen. Tuemme myös vahvasti jälleenmyyjäverkostoamme paikallisten palveluiden tuottamisessa ja kehittämisessä. Ponssen perustajan Einari Vidgrénin opit ovat meillä kirkkaana mielessä, ja siirrämme niitä myös aina uusille ponsselaisille”, Laurila jatkaa.
Venäjällä Krasnojarskin alueella toimiva OOO Remtechnica valittiin vuoden jälleenmyyjäksi. Valintaperusteluissa nousi esille, että yritys on kasvattanut uuskonemyyntiä vahvasti ja saanut hyvän markkinaosuuden alueellaan. Asiakastyytyväisyys on huippuluokkaa ja toiminta kaikin puolin Ponsse-hengen mukaista. Yrityksessä on myös investoitu toiminnan jehittämiseen. Näin varmistetaan menestys myös jatkossa.
Noin viisikiloisten metsäkoneiden ympärille kerääntyy tuotekehityksen suunnittelijoita sitä mukaa kuin huhu “legoinsinöörien” vierailusta leviää Ponssen tehtaalla Vieremällä. Pudasjärveläisten Tuomas (11) ja Jesse (16) Pyykkösen rakentamat PONSSE-metsäkoneet tekevät selvästi vaikutuksen. Samalla kun Lego-Ponsset liikkuvat ja toimivat kuten esikuvansa, pojille satelee kysymyksiä teknisestä toteutuksesta.
Poikien itsensä alusta alkaen suunnittelemat mallit ovat poikkeuksellinen taidonnäyte tehdasvalmisteisiin Lego-malleihin verrattuna. Netistä löytyneiden videoiden ja teknisten tietojen pohjalta Tuomas ja Jesse ovat suunnitelleet mallit itse koneiden voimansiirrosta ja jousitetuista runkorakenteista lähtien. Tehtaalla kierrettäessä pojat pysähtyvät tämän tästä kysymään asentajilta ja suunnittelijoilta, kuinka jokin metsäkoneen tekninen yksityiskohta on toteutettu. Kuvia ja videoita on tutkittu tarkasti. Nuoret tunnistavat oikein lähes kaikki tehtaalla näkemänsä komponentit ja päättelevät, mihin konemalleihin komponentit kuuluvat. Teknisesti lahjakkaille nuorille on helppo ennustaa opiskelu- ja työuraa teknologia-alalla.
Paitsi terävää päätä rakentaminen on vaatinut myös pitkäjänteisyyttä, jota pojilta ei tunnu sitäkään puuttuvan. Harjoitusta he saavat jo pitkillä koulumatkoilla. Pudasjärven lukiossa opiskelevan Jessen koulumatka on 60 km ja 5.-luokkalaisen Tuomaksen 40 km. Kumpikaan ei moiti matkaa pitkäksi. Päinvastoin pojat kehuvat, että koulumatkalla ehtii tehdä läksyt ja jutella kavereiden kanssa.
Tuomas ja Jesse eivät ole keskittyneet ainoastaan PONSSE-malleihin vaan rakennusuralle mahtuu muitakin työkoneita ja ajoneuvoja. Valmiit rakennussarjat eivät tarjonneet riittävästi haastetta. Poikien suunnittelemat voimalinja- ja jousitusratkaisut ovatkin selkeästi edistyksellisempiä kuin valmiissa Technic-sarjoissa.
“Rakentaminen on yhteinen harrastus, mutta teemme perheen kanssa paljon muutakin. Asumme Syötteellä, ja vapaa-aika kuluu talvisin rinteissä ja kesällä ykkösjuttuja ovat maastopyöräily ja retkeily. Sateella ehtii rakentelemaan”, pojat kertovat.
Estettä ylittävän PONSSE Scorpionin ohjaamo ei heilu vakautuksen ansiosta Lego-mallissakaan. Scorpion on 11-vuotiaan Tuomaksen taidonnäyte.
“Isoveljen kanssa tätä on yhdessä mietitty, ja olen rakennellut mallia vuoden verran”, Tuomas kertoo.
16-vuotiaalla isoveljellä Jessellä on ollut pari viikkoa aikaa rakentaa PONSSE Elephant King ‑kuormatraktoria. Keskeneräisenäkin kone on vakuuttava. Kun kahmarin ulottuvuus ei riitä, nosturin jatke tulee esille ja työt jatkuvat. Kenttätestit läpikäyneen Scorpionin H7-harvesteripää kaataa ja syöttää tukin kepeästi kouran läpi. Taittuvaa runkorakennetta kääntävät jämäkät työsylinterit, joiden sisään on kätketty ruuvikoneisto. Koneet tottelevat ohjausta itse rakennetulla kauko-ohjaimella.
2013 lanseerattu Scorpion oli iso harppaus metsäkoneiden tuotekehityksessä. Ehkäpä Tuomas ja Jesse ovat muutaman vuoden kuluttua mukana kehittämässä seuraavan sukupolven PONSSE-metsäkoneita.