UAB Geri­lita kor­jaa Liet­tuassa Pons­seilla puuta vien­tiin ja bio­ener­giaksi

Liet­tua ei ole suu­ren­suuri met­sä­ta­lous­maa. Koko maassa haka­taan vuo­sit­tain vain noin 6–7 mil­joo­naa kuu­tio­met­riä puuta. Maassa ei myös­kään ole yhtään sel­lu­teh­dasta, joten kui­tu­puu menee vien­tiin. Sen sijaan oma saha­teol­li­suus on vah­vaa ja pien­puuta käy­te­tään pal­jon bio­ener­gian tuo­tan­nossa.

“Meillä on neljä PONSSE Ergo-har­ves­te­ria, 4 PONSSE Bison-kuor­mat­rak­to­ria ja yksi PONSSE Buf­falo-kuor­mat­rak­tori. Ajamme koneita siten, että yksi kul­jet­taja ajaa peräk­käin seit­se­män päi­vää ja kym­me­nen tun­tia päi­vässä. Sit­ten hänellä on viikko vapaata ja sinä aikana koneella ajaa toi­nen kul­jet­taja. Tällä tavalla hak­kaamme noin 150 000 kuu­tiota vuo­dessa”, ker­to­vat Min­dau­gas Lukas, Reni­gi­jus Lukas, Remi­gi­jus Zda­na­vicius ja Algis Zulpa UAB Geri­lita ‑yhtiöstä.

Met­sä­ko­nei­den lisäksi yhtiöllä on 20 Vol­von rek­kaa, joista yksi siir­tää met­sä­ko­neita ja 19 ajaa puu­ta­va­raa. Yhtiö toi­mii Poh­jois- ja Länsi-Liet­tuassa noin 150–200 kilo­met­rin säteellä Itä­me­reltä Lat­vian rajalle.

“Liet­tuassa puun lähi­kul­je­tus­mat­kat ovat tyy­pil­li­sesti aika pit­kiä, useim­mi­ten yli kilo­met­rin. Siksi tehok­kuu­den vuoksi käy­tämme ajo­ko­neina koh­ta­lai­sen isoja Ponsse Buf­fa­loita ja yhtä Ponsse Biso­nia. Toi­saalta maa on nykyi­sin rou­dassa usein vain 6–8 viik­koa, joten koneet eivät saa olla liian pai­na­via, koska maat ovat sulana peh­meitä”, mie­het ker­to­vat.

Puut sahalle tai sata­maan

Liet­tuan met­sistä noin puo­let on val­tion omis­tuk­sessa ja puo­let yksi­tyi­sillä. Geri­lita-yhtiöllä on omia met­siä. Lisäksi haka­taan val­tion met­siä sekä yksi­tyis­ten met­siä.

“Sel­lu­puu aje­taan usein sata­maan ja vie­dään esi­mer­kiksi Ruot­siin Stora Ensolle. Saha­ta­vara menee liet­tua­lai­sille sahoille. Useat pai­kal­li­set voi­ma­lai­tok­set käyt­tä­vät bio­ener­gian läh­teenä haketta. Har­ven­nuk­sia teemme melko vähän.”

Lisää omaa met­sää

Vel­jek­set Min­dau­gas ja Reni­gi­jus Lukas perus­ti­vat Geri­lita-yhtiön 2010. Kum­mal­laki on vuo­si­kym­men­ten koke­mus met­sä­alasta. Aluksi yhtiö vain ajoi puuta rekoilla. Ensim­mäi­set omat met­sä­ko­neet han­kit­tiin 2020.

“Met­sä­ko­neen valinta oli selvä. Ponsse on paras kone ja Bal­tic Agrolla on paras huolto sekä muu pal­velu”, totea­vat vel­jek­set.

Ensim­mäi­sellä koneella on nyt ajettu 4,5 vuo­dessa 15 500 tun­tia. Tar­koi­tus on uusia koneet, kun niillä on ajettu 20 000 tun­tia. Uusiin har­ves­te­rei­hin he halua­vat Finn­METKO 2024-näyt­te­lyssä esi­tel­lyn uuden H7-har­ves­te­ri­pään, jossa on esi­mer­kiksi teho­kas Active Speed ‑nopeu­den­säätö ja entistä parempi geo­met­ria isoille sekä mut­kai­sille puille.

“Kone­mää­rää ei ole tar­koi­tus kas­vat­taa aina­kaan lähi­vuo­sina, mutta aiomme hank­kia yhtiölle lisää omia met­siä”, sanoo Min­dau­gas Lukas.

Kehuttu jäl­leen­myyjä ja maa­han­tuoja

Geri­lita-yhtiön väki kehuu varauk­setta Pons­sea Liet­tuassa edus­ta­vaa UAB Bal­tic Agro Mac­hi­nery ‑yhtiötä. Saman kon­ser­nin yhtiöt hoi­ta­vat Pons­sen myyn­tiä ja huol­toa myös Lat­viassa ja Virossa.

“Meillä on pää­maja Vil­nassa ja lisäksi neljä myynti- ja huol­to­pis­tettä eri puo­lilla Liet­tuaa. Koska Liet­tua on melko pieni maa katamme koko alu­een niin, että asiak­kaalla on kor­kein­taan 120 kilo­met­rin matka lähim­pään pis­tee­seemme, yleensä pal­jon lyhyem­pi­kin”, ker­too Bal­tic Agro Mac­hi­nery ‑yhtiön joh­taja Giedrius Cicé­nas.

Bal­tic Agro Mac­hi­nery kuu­luu tans­ka­lai­seen Danish Agro ‑yhty­mään. Pons­sen met­sä­ko­nei­den lisäksi yhtiö edus­taa Liet­tuassa esi­mer­kiksi Kobelcon ja Kubo­tan maan­siir­to­ko­neita sekä Claa­sin maa­ta­lous­ko­neita.

“Pons­sen mark­ki­nao­suus Liet­tuassa on noin 30 pro­sent­tia. Kaikki puu kor­ja­taan tava­ra­la­ji­me­ne­tel­mällä. Vielä muu­tama vuosi ja vuo­si­kym­men sit­ten puuta kaa­det­tiin pal­jon met­su­ri­työnä käsin, mutta nykyi­sin kaikki hak­kuut teh­dään koneel­li­sesti”, ker­too Cicé­nas.

Liet­tua­lai­set Giedrius Cicé­nas, Reni­gi­jus Lukas, Remi­gi­jus Zda­na­vicius, Min­dau­gas Lukas ja Algis Zulpa löy­si­vät Finn­METKO 2024-näyt­te­lystä saman­lai­sen Ponsse Buf­fa­lon kuin heillä on käy­tössä koti­maas­saan.
Geri­lita-yhtiön Min­dau­gas Lukas, Reni­gi­jus Lukas, Algis Zulpa ja Remi­gi­jus Zda­na­vicius sekä joh­taja Giedrius Cicé­nas Pons­sea Liet­tuassa edus­ta­vasta Bal­tic Agro Mac­hi­nery-yhtiöstä viih­tyi­vät mai­niosti Pons­sen osas­tolla Finn­METKO 2024 ‑näyt­te­lyssä.