UAB Gerilita korjaa Liettuassa Ponsseilla puuta vientiin ja bioenergiaksi
Liettua ei ole suurensuuri metsätalousmaa. Koko maassa hakataan vuosittain vain noin 6–7 miljoonaa kuutiometriä puuta. Maassa ei myöskään ole yhtään sellutehdasta, joten kuitupuu menee vientiin. Sen sijaan oma sahateollisuus on vahvaa ja pienpuuta käytetään paljon bioenergian tuotannossa.
“Meillä on neljä PONSSE Ergo-harvesteria, 4 PONSSE Bison-kuormatraktoria ja yksi PONSSE Buffalo-kuormatraktori. Ajamme koneita siten, että yksi kuljettaja ajaa peräkkäin seitsemän päivää ja kymmenen tuntia päivässä. Sitten hänellä on viikko vapaata ja sinä aikana koneella ajaa toinen kuljettaja. Tällä tavalla hakkaamme noin 150 000 kuutiota vuodessa”, kertovat Mindaugas Lukas, Renigijus Lukas, Remigijus Zdanavicius ja Algis Zulpa UAB Gerilita ‑yhtiöstä.
Metsäkoneiden lisäksi yhtiöllä on 20 Volvon rekkaa, joista yksi siirtää metsäkoneita ja 19 ajaa puutavaraa. Yhtiö toimii Pohjois- ja Länsi-Liettuassa noin 150–200 kilometrin säteellä Itämereltä Latvian rajalle.
“Liettuassa puun lähikuljetusmatkat ovat tyypillisesti aika pitkiä, useimmiten yli kilometrin. Siksi tehokkuuden vuoksi käytämme ajokoneina kohtalaisen isoja Ponsse Buffaloita ja yhtä Ponsse Bisonia. Toisaalta maa on nykyisin roudassa usein vain 6–8 viikkoa, joten koneet eivät saa olla liian painavia, koska maat ovat sulana pehmeitä”, miehet kertovat.
Puut sahalle tai satamaan
Liettuan metsistä noin puolet on valtion omistuksessa ja puolet yksityisillä. Gerilita-yhtiöllä on omia metsiä. Lisäksi hakataan valtion metsiä sekä yksityisten metsiä.
“Sellupuu ajetaan usein satamaan ja viedään esimerkiksi Ruotsiin Stora Ensolle. Sahatavara menee liettualaisille sahoille. Useat paikalliset voimalaitokset käyttävät bioenergian lähteenä haketta. Harvennuksia teemme melko vähän.”
Lisää omaa metsää
Veljekset Mindaugas ja Renigijus Lukas perustivat Gerilita-yhtiön 2010. Kummallaki on vuosikymmenten kokemus metsäalasta. Aluksi yhtiö vain ajoi puuta rekoilla. Ensimmäiset omat metsäkoneet hankittiin 2020.
“Metsäkoneen valinta oli selvä. Ponsse on paras kone ja Baltic Agrolla on paras huolto sekä muu palvelu”, toteavat veljekset.
Ensimmäisellä koneella on nyt ajettu 4,5 vuodessa 15 500 tuntia. Tarkoitus on uusia koneet, kun niillä on ajettu 20 000 tuntia. Uusiin harvestereihin he haluavat FinnMETKO 2024-näyttelyssä esitellyn uuden H7-harvesteripään, jossa on esimerkiksi tehokas Active Speed ‑nopeudensäätö ja entistä parempi geometria isoille sekä mutkaisille puille.
“Konemäärää ei ole tarkoitus kasvattaa ainakaan lähivuosina, mutta aiomme hankkia yhtiölle lisää omia metsiä”, sanoo Mindaugas Lukas.
Kehuttu jälleenmyyjä ja maahantuoja
Gerilita-yhtiön väki kehuu varauksetta Ponssea Liettuassa edustavaa UAB Baltic Agro Machinery ‑yhtiötä. Saman konsernin yhtiöt hoitavat Ponssen myyntiä ja huoltoa myös Latviassa ja Virossa.
“Meillä on päämaja Vilnassa ja lisäksi neljä myynti- ja huoltopistettä eri puolilla Liettuaa. Koska Liettua on melko pieni maa katamme koko alueen niin, että asiakkaalla on korkeintaan 120 kilometrin matka lähimpään pisteeseemme, yleensä paljon lyhyempikin”, kertoo Baltic Agro Machinery ‑yhtiön johtaja Giedrius Cicénas.
Baltic Agro Machinery kuuluu tanskalaiseen Danish Agro ‑yhtymään. Ponssen metsäkoneiden lisäksi yhtiö edustaa Liettuassa esimerkiksi Kobelcon ja Kubotan maansiirtokoneita sekä Claasin maatalouskoneita.
“Ponssen markkinaosuus Liettuassa on noin 30 prosenttia. Kaikki puu korjataan tavaralajimenetelmällä. Vielä muutama vuosi ja vuosikymmen sitten puuta kaadettiin paljon metsurityönä käsin, mutta nykyisin kaikki hakkuut tehdään koneellisesti”, kertoo Cicénas.